Automobily | Uber | Sdílená ekonomika

Uber přestane šmírovat cestujících poté, co vystoupí

Alternativní taxislužba Uber se rozhodla odstranit ze své aplikace kontroverzní funkci, která společnosti umožňovala sledovat polohu uživatelů poté, co dokončili jízdu a vystoupili z auta. Šéf bezpečnosti Uberu Joe Sullivan to potvrdil agentuře Reuters.

Aktualizace, která funkci odstraní, dorazí na iOS během tohoto týdne. Termín, kdy dorazí na Anroid, zatím není, ale Sullivan slibuje, že se změny eventuálně dočkají i majitelé těchto zařízení.

Funkce, kterou Uber přinesl minulý rok, naléhala na uživatele, aby dovolili aplikaci shromažďovat jejich polohová data i když aplikaci nepoužívají. Předtím Uber mohl data shromažďovat jen, když člověk aplikaci používal.

Společnost tehdy krok vysvětlovala snahou o vylepšení vyzvedávání lidí a tvrdila, že data shromažďuje jen pět minut poté, co člověk vystoupil z vozidla. Jak veřejnost, tak odborníci ale funkci kritizovali, protože nebylo jasné, jak s daty Uber nakládá.

Sullivan nyní přiznal, že Uber situaci nezvládl a Reuters sdělil, že hlavní chybou bylo, že společnost benefit sdílení polohy dostatečně nevysvětlila. Funkci se rozhodli odstranit proto, aby ukázali, že se snaží o ochranu soukromí a transparentnost.

Šéf bezpečnosti nicméně odmítá, že by rozhodnutí souviselo s pondělním zvolením nového ředitele Uberu Dary Khosrowshahiho, který v čele firmy nahradí spoluzakladatele Travise Kalanicka, jenž na funkci kvůli četným skandálům rezignoval.

Uber a jeho lapálie v Česku:

Diskuze (15) Další článek: Google jde do boje s Applem o rozšířenou realitu. Jeho odpověď se jmenuje ARCore

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,