Sociální sítě | Open source

Twitter má novou konkurenci. Mastodon je open-source síť a „tooty“ mohou mít 500 znaků

  • Mastodon chce být lepším Twitterem, který méně omezuje uživatele
  • Distribuován je jako decentralizovaná síť s mnoha instancemi
  • Zatím je to spíše záležitost pro geeky

Na budování populární sociální sítě si vylámali zuby giganti jako Microsoft nebo Google. V prvním případě se neprosadil So.cl, v druhém neuspěl Wave ani Google Plus. Neslavně také dopadl klon Twitteru s názvem App.net a další sociální síť Ello. Je tedy s podivem, že se další a další vývojáři snaží vybudovat novou síť, která by mohla konkurovat aktuálně silné dvojce Facebook + Twitter.

Jedním z odvážlivců je čtyřiadvacetiletý Eugen Rochko, který vybudoval open-source platformu Mastodon. Alternativa pro Twitter má zaujmout menším omezením uživatelů, způsobem distribuce i minimálním zaměřením na komerční obsah. Ostatně samotný Rochko se byznys plánem nebo vymýšleném způsobů monetizace příliš netrápil, založil si pouze účet na crowdfundingovém webu Patreon, kde chce každý měsíc vybrat 800 dolarů. Aktuálně má přislíbeno asi 1 700 dolarů za měsíc.

Svobodnější Twitter

Mastodon je vybudován na základě požadavků, které se nejčastěji objevují v souvislosti se slabinami Twitteru. Největším rozdílem tak je délka příspěvků, kterou Twitter omezuje na 140 znaků. Mastodon tedy umožňuje v jedné zprávě (tootu) použít až 500 znaků.

Dalším rozdílem je možnost některé zprávy nastavit jako soukromé, které se zobrazí pouze uživatelům, které odesílatel sleduje. Na Twitteru lze vystupovat veřejně nebo soukromě pouze v rámci celého účtu.

Jednou ze zbraní je také chronologické řazení příspěvků, na které Twitter zanevřel a nahněval si tak nejednoho uživatele. Rovněž zobrazování tootů, které jsou odpovědí na jiný příspěvek je stejné jako bývalo na Twitteru – začínají jménem uživatele, kterému odpověď směřuje. Nový styl odpovědí, jenž byl nasazen minulý týden na Twitteru je další vlastností, na kterou si jeho uživatelé masivně stěžují.

Všechny tyto možnosti nalákaly za poslední dva dny i díky mediálnímu zájmu přes 42 tisíc uživatelů, kteří se na Mastodon zaregistrovali. Následně byly registrace pozastaveny do doby, než budou na enormní nárůst uživatelů připraveny servery.

Decentralizovaně a open-source

Kromě benevolentnějších pravidel se Mastodon od Twitteru zásadně odlišuje také způsobem distribuce. Zatímco Twitter je jedinou centralizovanou sítí, Mastodon je budován jako open-source software, který si může stáhnout každý zájemce a zprovoznit svoji vlastní Mastodon síť – instanci. Navzdory tomu, že poběží na vlastním serveru a vlastní doméně, nebude taková instance kompletně izolována od těch dalších. Na pozadí totiž běží systém, který propojuje jednotlivé instance a umožňuje tak uživatelům komunikovat napříč nimi.

V reálu tak vznikla první instance, kterou najdete na adrese mastodon.social a do níž se připojilo zmíněných 42 tisíc uživatelů v posledních dvou dnech než byla pro vysoký zájem uzavřena. Zároveň ale vznikly desítky dalších instancí, do nichž se můžete bez problému registrovat. V některých najdete jednotky registrovaných uživatelů, v jiných tisíce.

Díky již zmíněnému systému se po registraci do kterékoliv instance dostanete také k tootům uživatelů z dalších instancí a stejně tak je můžete sledovat.

Přežije?

Mastodon se odlišuje od dalších pokusů postavit úspěšnou sociální síť především způsobem distribuce a systémem instancí, které jsou provozovány nezávisle na sobě. To je na jednu stranu vhodné řešení pro snížení nákladů na provoz, na druhou stranu to může být pro mnohé uživatele matoucí. Ostatně v mnohém může Mastodon připomínat IRC, které se rovněž mezi běžné uživatele nikdy nerozšířilo.

Je velmi nepravděpodobné, že by Mastodon vyrost do takové míry, aby mohl reálně konkurovat Twitteru. Na druhou stranu jde o velmi zajímavý experiment, který pracuje s netradičním konceptem a ukazuje možnosti open-source softwaru. Vyzkoušíte si Mastodon?

Diskuze (4) Další článek: Lift-Bit: už i pohovka je „chytrá“, její tvar lze ovládat pomocí mobilní aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,