Turris Omnia: To nebude domácí router. To bude dělo

Před rokem a půl vypustil CZ.NIC do světa experimentální router Turris. příští jaro dorazí jeho nástupce Omnia. Autoři mají mezinárodní ambice, vypustili tedy chystaný router i na Indiegogo.

Český experimentální router Turris spravuje, chrání a měří internet v mnoha českých domácnostech už déle než rok a půl. Jenže jeho první generace byl pouhý začátek. Ambice nového modelu Turris Omnia jsou mnohem větší a CZ.NIC si tentokrát bere na pomoc crowdfundingové Indiegogo, pomocí kterého hodlají autoři vybrat 100 000 dolarů. Neměl by to být problém, krátce po začátku se totiž podařilo vybrat prakticky celý obnos.

Jako deska i hotový produkt

CZ.NIC skrze Indiegogo Omnii ve dvou provedeních. Jako surovou základní desku a jako hotový zakrytovaný router. Deska bude k dispozici v předprodeji za 99 dolarů (cca 2 500 Kč), zakrytovaný router s anténami a zdrojem pak za 189 dolarů (cca 4 760 Kč). CZ.NIC slibuje, že první dodávky Omnie začnou příští rok na jaře a konečné ceny poté budou ještě mnohem vyšší než skrze Indiegogo.

264926363
Turris Omnia jako prototypovací deska

Turris Omnia tedy nebude pro každého a klíčovou otázkou zůstává, co za tuto částku dostanete.  Nový model jsem v rukou ještě neměl, ale od loňského jara se mi doma o síť stará první generace Turrisu a mohu tedy konstatovat, že získáte poměrně výkonný počítač, který je díky firmwaru OpenWrt a linuxovému jádru i velmi dobře rozšiřitelný. V rukou zkušeného uživatele, linuxového správce a alespoň trochu programátora zvládne Turris prakticky cokoliv od běžné správy sítě po VPN, NAS, webový/aplikační server aj. Omnia umožní i běh virtuálního serveru.

Chytrý router

Hardwarový výkon není v Turrisu jen tak. Turris je chytrý router, který se průběžně aktualizuje, reaguje na aktuální hrozby v síti a to vše i díky tomu, že do centrály zasílá různé statistiky z vlastního firewallu o útocích. Na to vše včetně čísel o vlastním provozu se pak můžete podívat na vlastním webovém profilu.

593568841
Osobní statistiky na webu projektu Turris

Jelikož má Turris Omnia oproti svému předchůdci mezinárodní ambice a CZ.NIC jej chce skrze Indiegogo dostat do celého světa, sdílená ochrana domácích sítí bude ještě výkonnější.

Aby toto vše mohlo fungovat, potřebuje Turris Omnia zmíněnou tvrdou sílu. Postará se o to dvoujádrový armový čipset s taktem 1,6 GHz, 4GB flashové úložiště a 1 GB DDR3 RAM.  Turris je připravený a rychlý WAN i LAN, takže má k dispozici 6 gigabitových portů a dvoupásmová Wi-Fi 802.11ac (3×3 MIMO)/ 802.11b/g/n (2×2 MIMO). Z hlediska síťové konektivity nechybí ani konektor SFP pro připojení optického internetu.

107421205
Nadstandardní výbava

Pokud budete chtít proměnit router v síťový disk, budou se hodit také dva USB 3.0 porty pro připojení flashové jednotky. Deska bude mít dále dva Mini PCI Express porty, jeden mSATA, piny pro GPIO, I²C, SPI a dokonce i slot na SIM kartu.

Turris Omnia dorazí příští rok na jaře. Láká vás, nebo je to pro vás příliš velké dělo? Pochlubte se nám i ostatním v diskuzi pod článkem.

Diskuze (54) Další článek: Policie si došlápla na autonomní vůz Googlu. Jel příliš pomalu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,