Technologie | Nvidia | Grafické karty

TSMC bude příští generaci grafických čipů Volta od Nvidie vyrábět 12nm technologií

Příští rok bychom se dle plánů Nvidie měli dočkat nahrazení současné generace čipů s architekturou Pascal, která přinese kromě podpory nových technologií také pokročilejší výrobní proces.

Nvidia Volta bude mít grafický čip integrovaný s pamětí HBM2, což dovolí propustnost nově až 1 TB/s. Pro obecné výpočty přinese druhou generaci NVLinku 2.0, která zvládne data mnohem rychleji než klasické linky PCI Express. Počítá se také s rychlým spojením s čipy Power9 od IBM, přičemž procesorový čip (vysoký sériový výkon) a grafický čip (vysoký paralelní výkon) budou mít společnou cache (cache coherency), což umožní mnohem efektivnější a rychlejší zpracování náročných a různorodých výpočtů bez zbytečného přesouvání dat na větší vzdálenosti.

Podle nových informací z webu ctee.com.tw se o výrobu postará TSMC a půjde už o nový 12nm proces, zatímco současné grafiky Pascal spoléhají na 16nm technologii výroby.

Vzhledem k tomu, že jsme v případě budoucích technologií slyšeli pouze o 10nm, 7nm, 5nm a 3nm, bude 12nm výroba nejspíše specifickým mezikrokem, který najde uplatnění u vybraných čipů. Jestli v tom je ale třeba problém s 10nm u TSMC, není jisté.

Uvidíme, zda se stihne původní plánovaný termín na rok 2018, nebo se stejně jako v minulosti dočkáme mezigeneračního zpoždění a třeba i Volta bude příští rok stále ještě vyráběná pomocí 16nm technologie.

Diskuze (1) Další článek: Umělá inteligence od Googlu pomůže Velké Británii s elektrickou sítí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,