Hudba, filmy, seriály | Apple Music | Spotify

Tržby z hudebního streamingu v USA raketově rostou, stahování přes iTunes už tolik netáhne

Že je streaming budoucnost hudebního průmyslu je všem jasné už nějakou tu dobu, teprve však v poslední době jdou výnosy z této oblasti rapidně nahoru. Jen v USA má přes 30 milionů uživatelů předplacenou některou ze streamovacích služeb, přičemž největší z nich zůstává Spotify.

Tržby hudebního průmyslu v rámci USA v této oblasti narostly za prvního půlrok 2017 o slušných 48 % oproti stejnému období loni, z 1,67 miliardy poskočily na 2,48 miliardy dolarů. Naopak nakupování a stahování digitální hudby, v kterém kralovalo iTunes, již není příliš lákavé, tržby se propadly o 24 %. Celkově netáhnou ani fyzická média, zde je propad přibližně o procento. Překvapením jsou ale gramodesky, které si polepšily o 3 % a prodalo se jich na 7,2 milionu kusů v hodnotě 181 milionu dolarů.

Tržby za hudbu za první polovinu daného roku v USA (v miliardách dolarů)
2016 2017 rozdíl (%)
Digitální předplatné a streaming 1,67 2,48 +48
Digitální stahování 0,99 0,75 -23,8
Fyzická média 0,64 0,63 -1,3

Data: RIAA (PDF)

Budoucnosti v oblasti streamingu jsou si vědomy i velké technologické firmy, kdy téměř každá má své želízko v ohni. Nejviditelnější je samostatné Spotify, velmi slušný nástup se ale podařil Applu se svou službou Apple Music. Google má své Play Music, kde bohužel nezveřejňuje oficiální počty předplatitelů, na okraji se pak veze Microsoft s Groove Music či Amazon se svým Prime Music, o obou službách jste ale pravděpodobně příliš neslyšeli, jsou dostupné pouze na vybraných trzích mimo Českou republiku. Mnohem známější jsou u nás Tidal, zaměřující se na vysokou kvalitu zvuku, či Deezer.

Hudebních streamovacích služeb je tedy více než dost a jejich používání je natolik pohodlné, že pro velkou část uživatelů je snazší si písničku vyhledat v dané službě než ji složitě hledat po úložištích. Člověk navíc může mít dobrý pocit, že alespoň trochou podpořil svého oblíbeného interpreta.

Cenově jsou na tom všechny služby u nás velmi podobně, s měsíčním předplatným od 150 do 200 korun. Vybočuje akorát Tidal se svým tarifem nabízejícím nejvyšší kvalitu zvuku za 330 korun/měsíc. Výhodné rodinné předplatné až pro 6 lidí za přibližně 220 korun nabízí Spotify, Apple Music a nově i Google Play Music. Měsíční cena tak může klesnout i pod 40 korun za uživatele, kdy se už člověk musí opravdu snažit, aby našel důvod proč hudbu legálně nestreamovat.

O rodinném předplatném Googlu jsme se bavili v Týdnu Živě:

Diskuze (7) Další článek: Vivaldi 1.12 přidává rozšířený správce stahování a podrobnosti o fotkách. Synchronizace pořád chybí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,