Byznys | Web

Trollícímu doupěti 4chan dochází peníze. Pomoc nabídl kontroverzní miliardář i autor Minecraftu

4chan, nechvalně známé internetové fórum s kontroverzním obsahem, je téměř bez peněz. A pokud bude chtít přežit, bude muset podniknout drastické kroky. Uvedl to nový majitel stránky, informuje server Ars Technica. Mezitím ještě kontroverznější investor Martin Shkreli nabídl, že pomůže.

Pokud máte dojem, že vám jméno Martin Shkreli něco říká, je to proto, že tento muž se na široké veřejnosti negativně proslavil tím, že jakožto zakladatel a ředitel medicínské společnosti Turing Pharmaceuticals zvedl cenu léku proti malárii Daraprim o 5 556 procent. Cena jedné tabletky se tak ze 13 dolarů zvedla na 750 dolarů. Vedle toho založil hedge fund MSMB Capital Management. A nyní se rozhodl, že pomůže 4chanu.

750146628
Uživatelé 4chan mají na svědomí celou řadu internetových virálů a trollících kampaní

4chan má finanční problémy dlouhodobě. Uživatelé odmítají přistoupit na nějakou formu placeného předplatného a firmy nechtějí kvůli obsahu stránky, který je mnohdy rasistický, sexistický a celkově problematický, na 4chanu inzerovat. Zakladatel stránky Christropher „Moot“ Poole se proto v roce 2015 rozhodl 4chan prodat Japonci Hiroyuki Nisimurovi, což je člověk, který založil server 2Channel – jakéhosi předchůdce 4chan.

Nisimura situaci vysvětluje v příspěvku, který nazval Winter is Coming. Uvádí v něm, že se snažil stránku nechat tak, jak byla, ale nepovedlo se mu to. 4chan je proto teď v situaci, že nemá na placení serverů. Navrhl dočasná řešení, jako je přechod na pomalejší servery, ale lidé měli námitky.

Přesně v tuto chvíli se objevil Martin Shkreli, jenž Nisimurovi napsal, že „se chce přidat k řízení 4chan“. Nisimura odpověděl a pak se pravděpodobně přesunuli k soukromé konverzaci. Pomoc údajně nabídl i miliardář Marcus „Notch“ Persson, tvůrce Minecraftu, se slovy „pokud to nebude moc drahé a já osobně nebudu muset nic dělat“. Je vidět, že 4chan má i přes svou pověst dost příznivců.

Diskuze (3) Další článek: Víte, že Messenger už umí end-to-end šifrování? Není ale příliš praktické

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,