Wi-Fi | Router

TP-Link Deco: Jednoduše a levně pokryje domov rychlou Wi-Fi

  • TP-Link je tradičně levnější než konkurence, na kvalitě se to ale neprojevuje
  • Konfigurace jen přes mobilní aplikaci je velmi jednoduchá
  • Chybí pokročilé možnosti nastavení sítě

Před měsícem jsem testoval nejdražší Netgear Orbi, nyní přichází čas na nejlevnějšího člena rodiny mesh Wi-Fi routerů. TP-Link Deco M5 cílí přesně na požadavky cílové skupiny - nabídnout co nejjednodušší a současně bezpečnou konfiguraci a dostat Wi-Fi signál i tam, kde s ním zatím máte problémy.

Mesh Wi-Fi sítě budou zaklínadlem letošního roku. Nenápadné krabičky rozhodíte po domácnosti, jednu z nich připojíte k internetu a krabičky se vzájemně domluví. Nemusíte řešit přidělování pásem, řešit průběžné přehazování Wi-Fi na tu silnější, vše funguje, aniž byste museli něco složitě nastavovat.

Elegantní bílý router Deco zapadne do domácnosti

TP-Link Deco M5

802.11ac/a/n/b/g MU-MIMO ● Bluetooth 4.2 ● 4 interní antény ● 2,4 GHz: až 400 Mbit/s ● 5GHz: až 867 Mbit/s ● 2× Gb LAN ● 12 cm průměr, 3,8 cm výška ● v balení 3× router, 3× napájecí adaptér, LAN kabel

oficiální evropská cena 299 €
zatím se v ČR neprodává

Postupně se začínají objevovat i na našem trhu a TP-Link Deco na něm bude představovat lákavou volbu. Cena za tři vzájemně propojené routery v Evropě vyjde na 299 €, tedy kolem 8000 Kč. Netgear Orbi se dvěma krabičkami stojí přes 11 tisíc. Třípásmový Orbi dokáže dedikovaným páteřním spojem dostat gigabitový internet i do satelitu, TP-Link je sice jen dvoupásmový, ale rychlost pro domácí internet stačí také.

TP-Link Deco se snaží co nejvíce zjednodušit konfiguraci zařízení. Tři identické bílé puky se chovají stejně. Ten, který připojíte k internetu drátovým kabelem, pak bude řídit síť pro zbylé dva ostatní. Dva LAN porty na každém routeru přitom můžete využít buď pro připojení WAN nebo zařízení do místní sítě. Router už je dost chytrý na to, aby pochopil, co asi chcete udělat.

Projděte si možnosti mobilní aplikace routerů Deco

Veškeré nastavení včetně prvotní instalace probíhá v mobilní aplikaci pro Android nebo iOS. Routery nemají žádnou webovou konfiguraci s podrobným nastavením, jen mobilní aplikaci. Můžete nastavit jméno a heslo bezdrátové sítě, pojmenovat připojená zařízení a ta přiřadit různým uživatelům, které dále budete řídit přes rodičovskou kontrolu. Nezměníte si ani IP rozsah vnitřní sítě, nenastavíte pevné přiřazení IP adres na DHCP serveru nebo routování portů z vnější sítě na konkrétní stroj ve vnitřní síti.

IMG_6910.JPGIMG_6912.JPGIMG_6913.JPG
Design na pohled nepůsobí technicky. Dva univerzální LAN konektory se použijí automaticky buď pro internet nebo lokální síť. Dle normy je každý router kategorie AC1300

Z toho je jasné, na koho TP-Link Deco cílí. Na lidi dostatečně frustrované složitostí Wi-Fi, zklamané špatným signálem jejich standardního routeru, kteří chtějí opravdu jen zapojit zařízení a mít klid a jistotu zabezpečené Wi-Fi sítě. TP-Link dokonce do routerů vestavěl Trendmicro antivirus, který hlídá podezřelý provoz ve vnitřní síti a brání útokům z té vnější. Antivirus funguje zdarma, dá se ale čekat, že to v budoucnu bude placená služba.

Rodičovská kontrola funguje rozumně a jednoduše, byť samozřejmě hlídání na úrovni zařízení nepočítá se sdíleným počítačem nebo tabletem. Jednoduché nastavení ale pomůže i méně technicky zdatným rodičům zvládnout základní nastavení mantinelů pro domácí používání počítačů a mobilů.

Rychlosti jsou stabilní i ze vzdálených míst

Nejvíce práce vám tak zabere hledání nejvhodnějšího umístění jednotlivých Deco routerů. Deco vám nepomůže číselnou hodnotou, jen barvou diody na horní straně. Zelená je v pořádku, oranžová na hraně, kdy zkuste raději najít lepší umístění. Pomocí Deco routerů jsem v pohodě pokryl náš dvoupatrový prostor (cca 200 m2) v historické budově v centru města. Jeden router na to nestačil nikdy, tady se tři TP-Link Deco domluvily a dokázaly zajistit rovnoměrné pokrytí. Pokles přenosové rychlosti způsobovala spíše tloušťka masivních zdí než počet skoků mezi routery. Rozhodně jsem ale dosahoval téměř maximálních hodnot i tam, kde dříve připojení k jedinému routeru padalo jako nedostatečné. Pokud bych pro podobné použití zvolil router a Wi-Fi repeatery, poklesla by rychlost Wi-Fi na polovinu.

V USA, kde se prodává mesh Wi-Fi routerů už víc, se Deco řadí na přední místa v přenosové rychlosti. První je Netgear Orbi, ale ačkoli je Deco v této kategorii velmi levný, dokáže ostatním dobře konkurovat i ve výkonu.

Výborně funguje roaming, tedy automatické přepínání mezi routery podle síly signálu. Nemůžete si ručně vybrat, ke kterému se připojíte, ale systém sám zvolí silnější router a zvládá mezi nimi průběžně přepínat.

Nehledejte pokročilé nastavení, není tam

TP-Link Deco vás zklame, pokud vyžadujete podrobnou konfiguraci přes webové rozhraní s nastavením virtuálních serverů, pevných IP adres a podobně. Nic takového tu není. TP-Linku se ale podle mne podařilo zjednodušit konfiguraci tak, aby i laik neměl co zkazit a vše dokázal pochopit. Současně vestavěná antivirová kontrola a rodičovské nastavení přístupů pro jednotlivá zařízení dávají pocit, že síť máte bezpečnou a pod kontrolou.

Samotné routery jsou dostatečně nenápadné a do interiéru svým designem dobře zapadnou, nemusíte se tedy bát černých trčících antén. Routery tak spíš doma vystavíte na viditelné místo, kde současně budou mít lepší signál pro přenos dat.

Ač je mezi mesh Wi-Fi routery nyní TP-Link Deco nejlevnější, stále jsou tři rychlé routery Deco dražší než jeden výkonný domácí Wi-Fi router. Pokud ale máte doma router za dva tisíce korun a vadí vám jeho pokrytí, výměna za jeden router s násobně vyšší cenou vám moc nepomůže. Proti tomu mesh Wi-Fi sítě opravdu fungují. Deco navíc dokazuje, že více routerů může znamenat i snadnější obsluhu a nastavení.

Diskuze (25) Další článek: Masivním metanovým kopulím v Severním ledovém oceánu prý hrozí exploze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,