Toshiba Satellite CL10-B „cloudbook“: konkurence pro Chromebooky

Nejen Asus se se svým EeeBookem rozhodl konkurovat Chromebookům. Toshiba předvedla nový jedenáctipalcový notebook, který poběží na Windows a pohánět jej bude levnější Celeron. Zaujmout by měl samozřejmě především nízkou cenovkou.

Satellite CL10-B_Full Product_01_with screen.jpg

K nízké ceně se Toshiba dostala mimo jiné díky použitému operačnímu systému. Zvolila pochopitelně Windows 8.1 with Bing. Šetřilo se i na úložišti, kterým není klasický pevný disk, ale podobně jako u Chromebooků jen docela malá flash paměť, v tomto případě 32 GB. Předpokládá se ukládání dat do cloudu, ostatně každý uživatel dostane k tomuto systému OneDrive s kapacitou 100 GB, a tak tomuto stroji začali u Toshiby říkat „cloudbook“.

Satellite CL10-B_Full Product_03_with screen.jpg

Satellite CL10-B jasně míří na méně náročné uživatele a také mezi cestovatele. Těm se bude líbit hmotnost 1,1 kg, o výdrži na baterii bohužel zmínka nepadla. Naopak zádrhelem by mohla být větší závislost na internetovém připojení, i když není zdaleka tak silná jako u Chromebooku. Tady jde jen o data.

Notebook bude poháněn procesorem Intel Celeron z poslední generace a operační paměť bude mít kapacitu 2 GB. O konektivitu se postará Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 802.11 b/g/n. Na notebooku nechybí ani konektor HDMI pro připojení dalšího monitoru. Od samotného TN displeje s rozlišením 1366 x 768 asi zázraky čekat nemůžeme, avšak oproti Asusu EeeBook si poradí s dotyky.

Satellite CL10-B_Full Product_02_with logo.jpg

Toshiba Satellite CL10-B se má na trh dostat ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku, přičemž se na evropském trhu bude prodávat za cenu 260 euro (kolem sedmi tisíc).

Diskuze (4) Další článek: Acer Aspire V Nitro: výkonné notebooky i pro hráče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,