Wi-Fi | Síť

Tip: Jak vyřadit vaši Wi-Fi z lokalizačních systémů Googlu a Microsoftu?

Významné internetové služby již roky budují vlastní lokalizační služby, které jim pomohou určit relativně přesnou polohu uživatelů podle sítí, ke kterým se připojují. Včetně těch Wi-Fi, které přijdou vhod tehdy, pokud nelze polohu určit ze satelitu nebo mobilních vysílačů. A tyto služby mohou do lokalizačních systémů zapojit i vaši domácí Wi-Fi.

Existují ale způsoby, jak jim v tom zabránit. Nebo alespoň těm poctivým, protože jim můžete „vyslat vzkaz“, ať přestanou. Učiníte tak například přes název Wi-Fi sítě, čili SSID.

V případě Googlu stačí na konec SSID přidat značku „_nomap“ (bez uvozovek). Tímtéž pravidlem se bude řídit i Mozilla (jako alternativu bere i to, že SSID prostě skryjete).

Pokud se tedy vaše síť jmenuje „MojeSit1234“, udělejte z ní „MojeSit1234_nomap“. Máte-li rozdílné SSID pro 2,4GHz i 5GHz Wi-Fi, název „_nomap“ doplňte na obou. Stejnou značku bere v potaz i řada menších lokalizačních služeb, viz seznam na Wikipedii.

U Microsoftu lze router vyloučit z lokalizační služby tak, že na této stránce zadáte jeho MAC adresu. Apple sbírá údaje o Wi-Fi sítích také, ale neuvádí žádný způsob, jak síť z monitoringu vyřadit.

Mozilla je naopak ve sběru nejtransparentnější. Na webu má mapu sledovaných sítí, nejde však až na úroveň ulic a jednotlivých sítí. A zveřejňuje pravidelné statistiky. V září měla v databázi přes 4 miliony majáků s Bluetooth, zhruba 54 milionů mobilních vysílačů a 2,1 miliardy Wi-Fi sítí.

Co přinese Wi-Fi 6E?

Diskuze (31) Další článek: Fantastický videoklip pro fanoušky počítačové historie. 8-bitovou grafiku nahradilo Lego

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,