Thinkpad X250: pocta tradicím [test]

Výkonný subnotebook s procesorem Core i7 a plnou výbavou v kompaktním těle. To je nový ThinkPad X250. Oproti ultrabookům působí jako návrat v čase, většinu z nich ale předčí.

Subnotebooky byly před příchodem netbooků drahé miniaturní počítače našlapané výkonem. Thinkpad X250 je krásným připomenutím těchto časů. Ukrývá špičkový výkon v kompaktním těle bez kompromisů ve výbavě, současně ale stojí víc, než jste dnes zvyklí dávat za normální notebook.

X250_01.JPG
Na první pohled byste jen obtížně odhadovali rok výroby, Thinkpady se zkrátka nemění

Thinkpad řady X byl vždy synonymem pro špičkový kompaktní počítač. Elita nad manažerskou řadou T případně plebejskou řadou R. Novinka X250 zaujme novým procesorem Core i7 řady Broadwell, současně ale osloví ty, kteří trvají na tradicích značky Thinkpad.

Z vnějšího pohledu je vše při starém. Matný gumový povrch, ostře řezané linie a logo Thinkpad se svítící tečkou. Po otevření vás přivítá podsvícená klávesnice s konzervativním rozložením včetně přehozeného Ctrl a Fn. Horní řada kláves sice má moderní funkce, můžete si to ale přepnout na klasické F1 až F12. Samotná tlačítka jsou pak mírně prohnutá pro lepší pocit při psaní a řadí se k tomu nejlepšímu mezi klávesnicemi u notebooků. Kombinace povrchu a tvarování tlačítek budí pocit, že jde o starou, lety prověřenou klávesnici, na které je radost psát.

X250_10.JPGX250_11.JPGX250_08.JPG
Prohozené klávesy Fn a Ctrl tak nějak už k Thinkpadu patří, dvouúrovňové podsvícení potěší, tradiční rozložení také

Podobně tradiční je i červený čepeček trackpointu, charakteristický pro Thinkpady. Doplňují jej opět tři samostatná tlačítka pod mezerníkem, která v minulé generaci zmizela. Samozřejmě nechybí ani klasický touchpad. Ten kliká jen ve spodní polovině, v té horní ale můžete využít tlačítka trackpointu. Bohužel v nastavení touchpadu se mi setrvale vypínalo obrácené scrolování dvěma prsty.

X250_04.JPGX250_05.JPG
Trackpoint má opět samostatná tlačítka pod mezerníkem, starší X240 je spojil do horní hrany touchpadu

Matný FullHD IPS displej s úhlopříčkou 12,5" se nebojí pozorovacích úhlů, dokáže se rozsvítit i pro práci na slunci a vyklopit jej můžete do 180 stupňů. Ochrana displeje je také na dobré úrovni, byť je poznat ústup od hořčíkových krytů. Celé tělo je totiž z plastu, ale velmi pevného, který odolá lehce drsnému zacházení.

X250_02.JPGX250_03.JPGX250_09.JPG
Výbava konektory je mimořádná, chybí jen HDMI, které nahrazuje mini DisplayPort (HDMI lze přes redukci). Čtečku otisků doplňuje čtečka Smartcard

Navzdory malým rozměrům se X250 rozhodně nemusí stydět za výbavu konektory. Na levé straně tu je napájení, D-Sub se šroubovacím konektorem, USB, mini DisplayPort a čtečka smartkaret, která najde využití v podnikovém zabezpečení. Napravo je klasický LAN konektor, čtečka SD karet, slot pro SIM kartu pro vestavěný 4G LTE modem, další USB a audio konektor. Vedle klávesnice našla místo ještě čtečka otisků prstů.

X250_06.JPGX250_07.JPG
U podnikového stroje nesmí chybět konektor pro dokovací stanici, obdivuhodné je i otevření displeje o 180 stupňů

Na spodní straně pak najdete konektor pro dokovací stanici. Dole jsou i stereo reproduktory, u kterých se ovšem Lenovo zrovna netrápilo s umístěním. Levý má ještě vlastní mřížku, ten pravý ale hraje nasávacím otvorem chlazení. Zvuk je navzdory tomu uspokojující, byť multimediální zvuk nečekejte.

Řešení akumulátoru překvapí. Výměnný akumulátor má totiž jen směšnou kapacitu 24 Wh, takže budete překvapeni, když notebook vydrží šest a půl hodiny kancelářské práce. Vevnitř je totiž ještě jeden nevyměnitelný akumulátor o stejné kapacitě. Díky tomu můžete za chodu vyměnit akumulátor bez vypnutí počítače, současně můžete případně připojit větší akumulátor, který zvedne výdrž až ke dvaceti hodinám.

Výkonný procesor Core i7 s grafikou HD 5500 se popere i s nějakým tím hraním, doma je ale především v kancelářském nasazení. Dokáže plynule přecházet mezi výkonným žroutem energie a úsporným stavem s minimálním odběrem. Poznáte to u ukazatele očekávané výdrže, který často skáče mezi dvěma až sedmi hodinami výdrže.

Na počítači byly Windows 7, v této konfiguraci ale dostáváte také zdarma upgrade na Windows 8.1. Další přidaný software se omezuje na Norton Antivirus a obslužné programy Lenova. Jediným programem nad limit byl prohlížeč Maxthon. Není to zrovna bloatware, ale na podnikovém Thinkpadu být opravdu nemusí.

V případě Thinkpadu X250 máte pocit, že se nikde výrazně nešetřilo. Bohužel to potvrzuje i pohled na cenu, která se případě této maximální konfigurace pohybuje kolem 55 tisíc korun. Míří tak jednoznačně do podniků a to ještě s cílením na vyšší pozice. Existují případně i střídmější konfigurace, začíná se s Core i5 a HD displejem, kde se cena pohybuje od 28 tisíc. Na pohled zdálky vypadá jako každý jiný Thinkpad, ale v konzervativním těle ukrývá špičkovou nejmodernější výbavu­.

Naměřené hodnoty

PCMark 07: 4 662
PCMark 8 Home Conventional: 2 577
PCMark 8 Home Accelerated: 3 027
3DMark Sky Diver: 2 536
3DMark Cloud Gate: 4 881
3DMark Ice Storm: 39 524
CrystalDiskMark Seq: 534,4/438,2 MB/s
CrystalDiskMark 4K QD32: 376,7/330,9 MB/s
Výdrž film bez WiFi/kancelář s WiFi: 7 h
Výdrž bez WiFi mírný jas: 9,5 h

Technická specifikace

  • displej: 12,5", rozlišení 1920 × 1080 bodů, matný, IPS
  • rozměry a hmotnost: 30,3 × 20,9 × 2,15 cm; 1,42 kg
  • procesor a grafika: Intel Core i7-5600U + Intel HD Graphics 5500
  • paměť: 8 GB DDR3
  • úložiště: 512 GB SSD
  • bezdrátová konektivita: 4G LTE, W-Fi ac, Bluetooth 4.0
  • porty: 2× USB 3.0, D-Sub, MiniDisplayPort, 1Gb LAN, audio, dokovací konektor, čtečka karet
  • výdrž: udávaná až 20 hodin (s rozšiřitelnou baterií), měřená – 6,5 hodiny kancelářské práce (jas 70 %, Wi-Fi) 

Ceny

Nejvyšší konfigurace (testovaná) s Core i7 a Full HD:

Nejdostupnější konfigurace s Core i5 a displejem 1366 × 768 bodů:

 

Diskuze (99) Další článek: Slováci mají nový peeringový uzel NIX.SK, nahradil původní Sitelix

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,