Kryptoměny | Grafické karty | Bitcoin

Těžaři kryptoměn vykupují výrobcům herní grafiky. Ti proto chystají speciální karty bez výstupů

Cena bitcoinu dál stoupá a skladové zásoby grafických karet dál klesají. Není proto divu, že nový model AMD RX 580 je v tuzemských obchodech nedostupný a ani na Amazonu nebo Neweggu to s jeho dostupností nevypadá dobře. Na zvýšený zájem těžařů kryptoměn chtějí zareagovat oba výrobci grafik speciálními verzemi, které by byly určeny pouze pro tento účel.

Podle informací, které přinesl web Videocardz chce Nvidia vydat grafickou kartu bez grafických výstupů (sic) založenou na čipu GP106-600 – pravděpodobně bychom se tedy dočkali označení GTX 1060. Mezi další omezení by měla patřit zkrácená záruka na 90 dnů, což by však samozřejmě v rámci evropských obchodů neplatilo, ty musí držet standardní dvouletou záruku. S velkou pravděpodobností by rovněž grafika nepodporovala nízkoúrovňová API DirectX, Vulkan či OpenGL. Použití pro běžné účely by tedy bylo kompletně vyloučeno výměnou za nižší pořizovací cenu.

Svoji těžařskou grafiku by mělo rovněž přinést AMD, které se aktuálně s nedostatkem nových karet potýká. Mělo by jít o model postavený na výkonnějším čipu Polaris, který najdeme právě v RX 580 nebo starší RX 480. Podrobnosti však zatím nejsou k dispozici.

V obou případech by však grafiky měli prodávat partneři samotných výrobců stejně jako běžné grafické karty. Otázkou nicméně je, zda mohou takové karty těžaře zaujmout – běžnou praxí je následné zpeněžení použité grafiky a alespoň částečný návrat původní investice. To by v případě úzce specializované karty bylo takřka nemožné.

Diskuze (56) Další článek: V Mrtvém moři byly nalezeny důkazy nejstarší lidské geologické činnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,