Technologie | iPhone

Technologie dobývají i trh s kosmetikou. iPhone vám změří vrásky

Že technologie dobývají i svět kosmetiky, je fakt, který trvá několik let. A bude zřejmě trvat dál. Dokazuje to například nedávný patent Amazonu na chytré zrcadlo. Nebo novinka, kterou představila kosmetická firma Neutrogena. Připojí se k iPhonu a za pomoci série senzorů a strojového učení zhodnotí stav vaší pleti.

Někdo chtěl v roce 2018 létající auta, ale dostali jsme chytrou čtečku pleti pro iPhone. Mohlo být hůř. Vychytávka se jmenuje jednoduše SkinScanner a slouží tak, že ji nasadíte z vrchu na svůj iPhone a přiložíte ke své pleti. Série senzorů, které obsahuje, načtou informaci a tu pošlou do mobilní aplikace nazvané Skin360, která se ke stavu vaší pleti vyjádří. A navrhne řešení za použití výrobků od Neutrogeny.

Novinka bude formálně představena příští týden na veletrhu CES v Las Vegas. Zařadí se tak zřejmě mezi všechny možné chytré kartáčky na zuby připojené k internetu, chytré hřebeny a další kosmetické technologie, které se na veletrhu během posledních let začaly objevovat.

Neutrogena, jedna z největších kosmetických značek světa, produkt vytvořila ve spolupráci s newyorskou společnosti Fitskin. Vedle senzorů obsahuje 12 LED světel a 30násobnou zvětšovací čočku k pořízení detailního snímku pleti. Výsledné informace obsahují vlhkost vaší pleti, velikost pórů a vrásek.

Aplikace následně pomocí strojového učení porovná vaši pleť s dalšími uživateli vašeho věku. Pak pleť dostane skóre (100 jen nejvíc) a doporučení, jak stav vyřešit konkrétními produkty.

Aktuálně je SkinScanner zaměřený jen na estetiku a více zdravotní problémy jako akné nebo detekování znaků melanomu neřeší. Bez povolení potřebných úřadů ani nemůže. A také pracuje jen s iPhony a uživatelům doporučuje jen produkty Neutrogeny. Společnost ale spadá do velkého koncernu Johnson & Johnson’s, který obsahuje dalších 19 kosmetických značek, takže je možné, že časem zařadí další.

Zatím je prodej SkinScanneru plánovaný v USA za 50 dolarů, ale společnost uvažuje o rozšíření jeho dostupnosti.

Diskuze (5) Další článek: Velký průšvih (nejen) pro Intel: Meltdown a Spectre

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,