Takhle vypadá pokrytí rychlým internetem v Česku. ČTÚ vydal aktuální mapu

Český telekomunikační úřad zjišťoval, jak jsme na tom v Česku s dostupností rychlých internetových přípojek. Hranice byla stanovena na 30 Mbit/s. Výsledkem je následující mapa rozdělená na malé územní celky, v rámci kterých se dostupnost internetových přípojek zjišťovala.

219261405
Aktuální mapa pokrytí rychlým internetem v Česku podle ČTÚ. Ve interaktivní formě s vyšším rozlišením a zobrazením měst bohužel k dispozici není.

Základním kritériem byla dostupnost 30megabitového internetu alespoň pro 50% obyvatel daného území. Pokud si mohou dokonce vybrat poskytovatele s takovým připojením, je barva tmavá, pokud takové nabízí jen jeden, je barva šedá. Na bílých místech vám takto rychlou přípojku nikdo neposkytne.

Proč zrovna 30 Mbit/s? Protože to je minimální rychlost internetu, kterou by podle nastolené strategie Digitální Česko 2.0 měla mít do roku 2020 dostupnou každá domácnost. V roce 2020 by tedy nemělo být na mapě bílé místo. V souvislosti s tím jde také o to, jak a za co se bílá místa pokryjí. Ve hře jsou miliardy z Evropské unie.

Diskuze (45) Další článek: Přichází nový Total Commander 9, můžete stahovat první betaverzi

Témata článku: , , , , , , , , ,