System Spec: Freewarová prověrka počítače

Malou utilitku, která odhalí tajná zákoutí počítače i nainstalovaného systému, můžete mít vždy s sebou k nahlédnutí a zcela zdarma. Máte zájem o systémového specialistu?

Nejrůznějších nástrojů a pomůcek pro prozkoumání útrob počítače je velké množství. Některé, jako např. EVEREST Ultimate Edition, si právem vydobyly slávu a uznání na tomto softwarovém poli, přestože je třeba za jejich licenci tvůrcům platit. System Spec je spíše méně známým programem, jehož hlavními devizami jsou přenositelnost a možnost užívání zdarma.

Jedno okno, hlavní údaje

Jelikož aplikaci není třeba instalovat, stačí ji tedy pouze spustit (třeba z přenosného USB flashdisku), aby se uživateli zobrazilo roztáhlé okno se seznamem těch nejdůležitějších informací o počítači a operačním systému, sadou ikonek pro detailnější náhled konkrétního odvětví a ovládacím panelem s do značné míry duplicitní funkcí.

sshot-1.png 
Nejdůležitější informace.

Pokud vás základní okno neuspokojilo a toužíte po dalších datech, povede vaše cesta k rozkliknutí přítomných ikonek. Z blízka se tak podíváte na zoubek operační paměti, monitoru, pevným diskům, procesoru, síťovému připojení, nainstalovaným programům, přístupu na internet, tiskárnám, audiozařízením, USB napájení i systémovému času.

sshot-2.png 
Údaje o discích.

Zbytečnosti a pomalejší běh

Ještě o něco více naleznete v ovládacím panelu, který navíc přidává méně vyhledávané informace o službách, BIOSu či optických mechanikách. Zbytek možností v panelu pak představují v podstatě odkazy na spuštění některých systémových nástrojů (ovladač hlasitosti, správce úloh, defragmentace atd.), na položky v Ovládacích panelech (klávesnice, sít…) či na některé ovládací prvky typu otevření DVD mechaniky.

sshot-3.png 
Otestujte svou zvukovku.

Zbytečnost těchto položek, které sem byly zřejmě přidány proto, aby aplikace vypadala funkčně vybaveněji, jen uživatele nutí k zamyšlení, proč zde místo toho nebyla raději přidána sekce zobrazující informace o ovladačích, která zde citelně schází. Rovněž nepočítejte s tím, že byste měli možnost některé parametry upravovat a nastavovat. System Spec slouží čistě k informativním účelům.

sshot-4.png 
Co je zač vaše DVD mechanika?

Připočítáme-li k tomu také fakt, že aplikace navzdory své miniaturní podobě není zrovna nejsvižnější a občas vůbec nereaguje (nebo reaguje pozdě) na kliknutí myši, tak nám ve výsledku vývojáři System Specu nabízejí spíše průměrný produkt, který sází na freewarovou licenci a přenositelnost. Ve funkčnosti, ovládání i množství nabízených informací ovšem s konkurencí příliš bojovat nemůže.

stáhnout program System Spec 2.87 Portable Licence: freeware, 888 kB
Autor: Alex Nolan
Web programu: www.alexnolan.net


Diskuze (10) Další článek: Facebook získal doménu Facebok.com

Témata článku: , , , , , , , , , ,