Synaptics uvádí SecurePad - integrovaný senzor otisku prstu v touchpadu

Apple si pojistil snímání otisku prstu koupí jedničky na trhu (Authentec), která vlastnila i patenty na techniku snímání pouhým přiložením prstu, bez nutnosti přejíždění senzoru prstem. Synaptics ale nyní představuje podobné řešení, které získalo díky nákupu společnosti Validity.

Synaptics SecurePad podporuje finální bezpečnostní standard 1.0 aliance FIDO (Fast Identity Online), ve které je zapojen spolu se Samsungem, Googlem, PayPalem a moha dalšími.

SecurePad je touchpad, který má integrovaný malý senzor o velikost 4 × 10 mm schopný snímat otisk prstu v jakémkoli natočení a pouhým dotykem, tedy stejně jako Touch ID od Applu. Komunikace mezi snímačem a počítačem je hardwarově šifrovaná a barva podsvícení je konfigurovatelná.

securepad-feat.jpg
Synaptics SecurePad zahrnuje malý integrovaný senzor pro otisk prstu v touchpadu

Díky integraci do touchpadu je toto biometrické řešení pro výrobce velmi levné (několik dolarů) a elegantní - nemusí řešit úpravu samotného šasi. Senzor je dle doporučení umístěn v levém horním rohu touchpadu, kde by měl nejméně vadit i při používání různých ovládacích gest.

Nové touchpady SecurePad jsou už pro výrobce dostupné a živé ukázky se dočkáme na CESu. První notebooky a další zařízení s tímto řešením lze očekávat v první polovině roku 2015.

Otázkou samozřejmě zůstává, jak na dotykové řešení bude reagovat Apple, který vlastní patent a koupený Authentec už vyvíjí a vyrábí senzory pouze pro Apple. Jedno je ale jisté – konečně se snad pomalu zbavíme těch krátkých nebezpečných hesel pro přihlašování k různým službám.

Diskuze (13) Další článek: Desktopová grafika GeForce GTX 960 se prý představí v lednu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,