Surface Pro 3 na vlastní ruce: nejlepší tablet od Microsoftu

Je opravdu velmi tenký, precizně zpracovaný a větší displej mu prospěl. Surface Pro 3 vychytal mouchy předchůdců, ale za kvalitu si musíte připlatit.

Na Computexu jsme se mohli krátce osobně seznámit s nejnovějším hardwarem od Microsoftu, a to počítačem Surface Pro 3. Koncem května představená novinka zaujala především precizním zpracováním a úchvatným displejem. Nová klávesnice se pak skutečně ukázala praktičtější, jak Microsoft při představení sliboval.

Větší, tenčí, výkonnější

Surface Pro 3 doplňuje nabídku tabletů Microsoftu teprve krátce a vedle na podzim představených modelů Surface 2 a Surface Pro 2 představuje největší a nejlépe vybavený model. Úhlopříčka displeje vzrostla z deseti na 12 palců a už na první pohled tak Surface více evokuje malý ultrabook než čistě tablet.

Surface 01 .JPG Surface 04 .JPG 
Surface Pro 3

Na konstrukčním zpracování si dal Microsoft opět záležet. Vše je pevné, přesné, hodnotně působící. Dojem se umocní po rozsvícení displeje, na kterém se nešetřilo a nabízí skvělou podívanou. Díky osazení kvalitním IPS panelem i při šikmém pohledu.

Surface 02 .JPG Surface 07 .JPG 
Core i7 v 9 mm tenké placce. Úplně bez ventilátorů se to ale ještě nepovedlo, nové procesory Core M představil Intel až právě na Computexu. 

Na obrázku či fotce si to pořádně neuvědomíte, ale Surface 3 je jen 9 mm tenký a váží 800 g. To je vzhledem k úhlopříčce skutečně málo a přispívá to k celkově luxusnímu dojmu. Obzvlášť, když si uvědomíte, že uvnitř pracuje Intel Core i7. V hlučném prostředí veletrhu bylo obtížné bezpečně rozpoznat, zda je ventilátor chlazení v chodu, ale podle všeho nebyl. Už první generace Surfacu Pro jej roztáčela jen při extra zátěži a bezesporu se to povedlo i v tenčím těle s výkonnějším procesorem. Intel u nových čipů totiž značně hledí na snižování spotřeby.

Video:

Integrovaný stojánek potěšil už u Surfacu 2, když nabídl možnost většího sklopení. První generace stála na stole přece jen příliš kolmo. Ale Surface 3 jde ještě dál a je to jen dobře. Možnosti pohodlné práce se tím ještě rozšiřují. Stojánek je přitom stále příkladně pevný a nabízí dostatečnou oporu pro dotykové ovládání na displeji.

Zapracovalo se i na klávesnici, která je opět tenčí a lehčí. Komfort ale nabízí dostatečný, a přestože je stisk kláves velmi mělký, odezva je docela jasná. Nově se může klávesnice přizvednout ke spodní hraně displeje, čímž se zajistí pevnější úchyt k tabletu. Stále jde ale o magnetické spojení a klávesnice je docela pružná a kloub na rozdíl od notebooků zcela volný. Práce jinde než na stole prostě nebude tak bezproblémová jako s klasickým notebookem.

Surface 03 .JPG Surface 05 .JPGSurface 06 .JPG 
Inovovaná klávesnice nezklame • pevnější úchop má zajistit možnost magnetického připojení ke spodní hraně displeje

Cena odpovídá, ale...

Operační systém asi ani nemá smysl rozebírat, Windows 8.1 Update 1 už sami důvěrně známe. Reakce jsou pochopitelně okamžité, a to jak v moderním prostředí, tak na desktopu. Podepisuje se na tom nejen výkonný procesor, ale i SSD a 8 GB RAM.

Těžko Surfacu 3 něco vytýkat. Je to perfektní počítač schovaný v tenkém tabletu. Jenomže za preciznost, kvalitní materiály a výkonnou výbavu se musí připlatit, a to ne málo. Nejvýkonnější verze vyjde na 1 949 dolarů (tj. cca 39 tisíc korun bez daně), což už se dostáváme na úroveň nejlépe vybaveného 13" MacBooku Pro s Retinou. Surface 3 sice nabídne podobné hardwarové parametry, stejnou výdrž, výkonnější procesor a nižší hmotnost, ale nezáří na něm nakousnuté jablko, tak to bude mít Microsoft s přesvědčováním zákazníků poněkud těžší. 

Nás ale cena Surfacu Pro 3 bohužel zatím moc trápit nemusí, dostupnost tabletů Surface na českém trhu je stále v nedohlednu. Loni přitom nová šéfka české pobočky Biljana Weberová uvedla, že se s distribucí do Česka počítá, ale avizovaná třetí vlna rozšíření distribuce, ve které jsme i my, stále ne a ne přijít. 

Diskuze (87) Další článek: Jednoduchý test, zda počítač není členem botnetu GameOver Zeus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,