Studie: Piráti využívají více email, přímé kopírování

Odklon uživatelů od "klasických" výměnných sítí sponzorovaných reklamou se zrychluje. Kazaa a eDonkey přicházejí o uživatele, na vzestupu je kopírování dat z MP3 přehrávače kamaráda, kde vede iPod. Zároveň dramaticky vzrostl počet uživatelů, kteří se hlásí k online nákupům hudby.

Související odkazy

Slovník
IRC
linux
MP3
online
P2P
server
Usenet

Poslední studie (PDF) neziskové organizace Pew Internet & American Life Project, která zkoumá způsob chování na internetu amerických uživatelů (ti tvoří 27 % celkové internetové populace), přinesla další údaje o vývoji používání výměnných sítí a trendech v oblasti sdílení dat mezi uživateli. Nejvýznamnějším zjištěním nové studie je skutečnost, že už téměř polovina Američanů hledá zdroje hudby či filmů mimo tradiční výměnné sítě. Tato čísla byla získána národním průzkumem, který proběhl mezi 13. lednem a 9. únorem na vzorku 1421 dospělých uživatelů internetu ve Spojených státech.

iPod jako nástroj pro nelegální kopírování

Nový výzkum Pew Internet & American Life Project ukázal, že se uživatelé z velké části vracejí ke kořenům sdílení hudby, které začalo v podobě půjčování LP desek, kazet a CD nosičů mezi kamarády, kteří spolu mají fyzický kontakt. Svědčí o tom informace, že 19 procent respondentů (to odpovídá cca. 7 milionům lidí), kteří z internetu stahují multimédia, získalo nějaká data jejich nahráním z cizího iPodu nebo jiného MP3 přehrávače.

Vzhledem k dominanci iPodu na americkém trhu je pak zřejmé, že se iPod stal významným nástrojem pro porušování autorských práv. Toto tvrzení je samozřejmě trochu krkolomná konstrukce, ale naráží na stále aktuální soudní spory s provozovateli výměnných sítí.

Dvacet osm procent respondentů potom přiznalo, že získali hudební nebo video soubory prostřednictvím elektronické pošty nebo klienta pro výměnu krátkých zpráv. Mezi těmito dvěma skupinami uživatelů existuje průnik, 9 % z dotázaných použilo k získání hudby nebo filmů oba tyto komunikační kanály. Průzkum přitom zahrnuje získávání legálních dat i stahování materiálů chráněných copyrightem.

Blogy a stránky s recenzemi

Jinou cestu k multimédiím než klasické výměnné sítě a online obchody našlo celkem 48 % respondentů. Kromě již zmíněných metod jako je stahování z cizích přehrávačů nebo email uváděli dotázaní jako zdroj hudby a videosekvencí hudební a filmové weby, blogy a stránky s recenzemi.

Průzkum také ukázal, že lidé se nyní častěji hlásí k využívání placených online služeb jako je Apple iTunes Music Store a naopak se méně mají k využívání výměnných sítí ke stahování materiálů chráněných autorským zákonem respektive americkým Digital Millenium Copyright Act. Počet respondentů, kteří využili placené služby, se meziročně téměř zdvojnásobil ze 24 % na aktuálních 43 %. Použití klasických výměnných sítí přiznalo pouze 21 % dotázaných. Tento výsledek ale může být ovlivněn výrazně vyšším povědomím o možných problémech plynoucích z využívání P2P sítí.

Provozovatelé výměnných sítí na mušce

Zajímavá jsou čísla, která vyjadřují vztah respondentů k zodpovědnosti za nelegální šíření chráněných dat. Více než polovina uživatelů internetu a 49 % Američanů si myslí, že provozovatelé výměnných sítí by měli být zodpovědní za porušování autorských práv, ke kterému v jejich sítích dochází.

O právní zodpovědnosti jednotlivců, kteří aktivně porušují autorská práva, je přesvědčeno 18 % Američanů a 12 % si myslí, že zodpovědnost by měl nést jak provozovatel výměnné sítě, tak uživatel, který chráněná data zpřístupňuje. Přibližně pětina dotázaných potom nemá na věc vyhraněný názor.

Uživatelé internetu jsou nejednotní také v názorech na to, zda se vynucování dodržování autorských práv soudní cestou setká s úspěchem. 38 % si myslí, že se to může podařit, 42 % pak o úspěchu tohoto postupu pochybuje. Mezi uživateli vysokorychlostního internetu je potom silnější názor (57 % relevantních odpovědí), že ke snížení pirátství nedojde.

RIAA a MPAA útočí

Zvýšení obecného povědomí o protiprávnosti nabízení copyrightem chráněných souborů ke stažení a policejní zásahy iniciované autorskými organizacemi za poslední rok situaci na poli výměnných sítí výrazně změnily. Došlo k prokázaném přesunu uživatelů ze sítí jako je Kazaa k lépe zabezpečeným způsobům stahování jako je BitTorrent, který byl původně určený k šíření linuxových distribucí a dalších legálních dat.

RIAA (americká asociace nahrávacího průmyslu), MPAA (americká asociace filmového průmyslu) a jejich obdoby v dalších zemích na tento posun reagují snahou o uzavírání serverů, které poskytují informace potřebné ke stahování takových souborů. Vypadá to, že tyto organizace jsou zatím s výsledky svého snažení spokojené a budou s ním pokračovat.

Překvapivé potom je, že se stále nemluví o dalších způsobech distribuce pirátských verzí filmů, software i hudebních skladeb přes IRC nebo Usenet, pravděpodobně proto, že jde o doménu sofistikovanějších uživatelů internetu, kteří tvoří nevýznamnou menšinu.

Diskuze (76) Další článek: Používáte Internet Explorer? Jste v bezpečí dva dny ze sta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,