Google | Historie | Mapy | Street View

Street View slaví 10. výročí. Kamera Googlu už byla v sopce i na Mt. Blanc

  • Na počátku byl Larry Page s kamerou
  • V roce 2004 vyrazilo do ulic první experimentální auto
  • Dnes je Street View v 83 zemích světa

Pokud jste v posledních hodinách navštívili mapy Googlu, možná jste si v pravém dolním rohu všimli upraveného pacmana – žlutého panáčka, který již dlouhé roky slouží pro zobrazení panoramatického pohledu Street View téměř na každý kus (nejen) asfaltové cesty v USA, Evropě a mnoha dalších oblastech světa.

Google vystrojil pacmana kupou balónků a čapkou, v těchto dnech totiž slaví deset let existence Street View, které se za tu dobu stalo nedílnou a vlastně samozřejmou součástí map. A co víc, inspirovalo i ostatní včetně českého Seznamu, který dnes vyvíjí vlastní technologii Panorama a úspěšně ji integroval do Mapy.cz.

Čím dnes Google fotí?

Základem Street View je samozřejmě vozový park, pěší zóny a náročný terén ale může Google zaměřit pomocí speciálního batohu a tříkolky. Interiéry, galerie aj. pak Google zaměřuje pomocí speciálního vozíku a má i sněžné skútry.

575748941 874702433 634130152 867834597 209187893
Vůz, batoh Trekker, vozík, sněžný skútr, tříkolka...
638920719
A velbloud

Jak Larry natočil video při cestě do práce

Historie Street View sahá k počátkům století. Google byl tehdy ještě mladý, dravý a Larry Page měl dost času na bláznivé nápady. Jednoho dne vzal do ruky kameru a začal se projíždět ulicemi Silicon Valley. S hotovým videem pak přijel na svoji alma mater do Stanfordu a skupinku výzkumníků vyzval, aby nějakým způsobem převedli video na statický obraz.

29614430 670180578
CityBlock aneb dřevní doby Street View z počátku století

A tak se v březnu roku 2001 zrodil univerzitní a Googlem sponzorovaný projekt CityBlock, jehož autoři se pokusili složit snímky z videa do jednoho obřího panoramatického snímku. Google při něm zároveň získal potřebné know-how a v roce 2004 vyrazil do ulic San Franciska s prvním vozem s experimentální kamerou na střeše.

Street View dnes v každém případě funguje úplně jinak. Namísto skládání snímků ze souvislého videa vůz každých pár metrů pořídí sadu snímků, ze kterých poté software složí sférické panorama. Nápad ze Stanfordu nicméně zaujal Microsoft, který se jím inspiroval při vývoji podobné technologie Streetside, kterou poté integroval do svých Bing Maps.

Jaké má dnes Street View pokrytí?

Snímky pocházejí z 83 zemí světa a ty znázorňuje i orientační mapka níže. Pokrytí jednotlivých zemí se ale výrazně liší. krásným příkladem je třeba Německo, kde ve Street View najdete pouze velká spolková města.

235458613
Spojené státy a Evropa jsou zmapované zdaleka nejvíce

Aféry a strach z velkého bratra

29. května 2007 Google oficiálně zveřejnil první verzi Street View, která se mohla pyšnit vyfotografovaným centry San Franciska, New Yorku, Las Vegas, Miami a Denveru. Deset let poté je alespoň kousek silnice zaznamenaný v 83 zemích světa a vozy Googlu při tom nacestovaly okolo 16 milionů kilometrů.

113036124 988949711
První snímky byly z dnešního úhlu pohledu přinejmenším otřesné. Už po roce se však fotografická kvalita velmi zlepšila.

V průběhu let se ale musel Google vypořádat i s hromadou kontroverzí, Street View je totiž typickou ukázkou střetu starého a nového světa – stejně jako dnes třeba kontroverzní Uber.

První problém se objevil záhy – čitelné značku vozů a identifikovatelné osoby, občas v docela prekérních situacích. Zejména v Německu pak Google ostře narazil, když vyšlo najevo, že jeho mohutný stožár pouze nefotografuje a neolizuje fasády laserovým paprskem, ale také zaznamenává komunikaci Wi-Fi.

Prázdné Německo a Rakousko

Ačkoliv bylo vysvětlení docela prozaické – Google tou dobou budoval svůj lokalizační systém na bázi zaměření vysílačů Wi-Fi, hon na čarodějnice nakonec způsobil, že Street View dodnes nenajdete v sousedním Rakousku a v Německu pak pouze ve velkých městech.

A tak se Quora, TripAdvisor a další weby pro cestovatele dodnes plní otázkami překvapených Američanů, ale vlastně i ostatních Evropanů, co se přesně stalo, že se nemohou právě na Street View podívat na nejbližší okolí rezervovaného hotelu třeba ve Vídni.

735281155
V Německu jsou dodnes vyfotografovaná jen velká města, v Rakousku však chybí i Vídeň

Abych však byl spravedlivý, máslo na hlavě měl samozřejmě i Google, který zpočátku podcenil legislativu na starém kontinentu, ale třeba i v Japonsku, čili si na něj brzy vrhly lokální úřady. Na čas tak musel pozastavit publikaci nových snímků i v Česku, než mu definitivně udělil zelenou i zdejší Úřad na ochranu osobních údajů.

Takto jsme v roce 2010 komentovali spor mezi Googlem a Úřadem na ochranu osobních údajů ohledně Street View v Týdnu Živě

Street View je archivem pro příští generace

Google a později jeho následovníci nesporně proměnili pohled na ochranu osobních údajů, nicméně velké bratry udělali především z nás samotných. Vždyť každý, ať už vy, nebo já, se dnes může podívat do map Googlu, na Mapy.cz, Bing Maps a v dříve nevídané technické kvalitě uvidí svůj dům v perfektní kvalitě. A pokud kolečkem ještě více zatočí, rázem se ocitne ve vaší ulici.

Může to udělat každý z nás, ale stejně tak to můžete udělat i vy – jsme si vlastně všichni kvit a co je nejdůležitější, pokud by se nám to přeci jen nelíbilo, můžeme kdykoliv zažádat o rozmazání či odstranění snímku nás samotných i našeho majetku.

137674855
Dnes už se Google nespoléhá pouze na vlastní fotografy, ale širokou komunitu, která může do map nahrát vlastní sférická panoramata.

Podstatné je nicméně to, že kdybychom to udělali všichni do jednoho, přijdeme díky průběžnému pořizování nových snímků – ať už těch z ulice, nebo z letadla – o bezprecedentní záznam naší doby. Letecké snímky s vysokým detailem a panoramata ulic jsou totiž stejně jako třeba projekt Wayback Machine unikátním archivem pro příští generace, jehož hodnota už jen poroste.

Kdy zase potkáme Street View v ulicích?

Pravě teď, nebo v nejbližších dnech a týdnech, Google totiž během jara a léta nafotí nové snímky v těchto městech: Brno, České Budějovice, Chomutov, Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Liberec, Most, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha, Teplice, Ústí nad Labem a Zlín.

K vidění bude i batoh Trekker, který Google využije při mapování pěších zón.

Diskuze (5) Další článek: Porsche a Dynamiq představí limitovanou edici sedmi superjacht GTT 115

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,