SSD | Datacentra | Servery

SSD s rekordní kapacitou: Nimbus Data ExaDrive DC100 pojme 100 TB v běžné 3,5" velikosti

Nedávno jsem vás informovali o novém SSD od Samsungu, který je zaměřený na datacentra a disponuje opravdu vysokou kapacitou 30 TB: Pokud vás ale ani to nezaujalo a potřebujete více, Nimbus Data má pro vás řešení s více než trojnásobnou kapacitou.

Nimbus Data ExaDrive DC100 je SSD o klasické 3,5palcové velikosti, které se pyšní neuvěřitelnou rekordní kapacitou 100 TB. Je pochopitelně určen pro datacentra, díky čemuž umožní dostat větší kapacitu rychlého úložného prostoru do jednoho racku (až 990 PB) a zároveň nabízí až o 90 % nižší spotřebu na jeden terabajt kapacity (0,1 W/TB) než jakékoli konkurenční řešení na trhu.

SSD používá rozhraní SATA nebo SAS a i když bylo hlavním cílem dosáhnout co největší kapacity, rychlosti jsou rovněž dobré. Při sekvenčním čtení je to až 500 MB/s, u náhodného čtení a zápisu se chlubí až 100 tisíci IOPS.

Zajímavostí je, že vzhledem ke kapacitě, rozhraní a pětileté záruce není SSD vůbec omezené na počet kompletního přepsání za den. Přes rozhraní totiž neprotlačíte během pěti let tolik dat, aby to vedlo k poškození NAND flash pamětí (zapíšete maximálně 43,2 TB za den, tedy 0,42 DWPD). Jedná se o opravdu nevšední SSD, které v současnosti s takovými parametry nemá konkurenci. Cena zatím nebyla zveřejněna.

Nová SSD typu QLC: Krok dopředu, nebo vzad?

Diskuze (7) Další článek: Mozkové buňky nám jen neubývají, schopnost obnovy neuronů však lidský mozek postupně ztrácí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,