Hudba, filmy, seriály | Spotify | Deezer

Spotify a Deezer si stěžují. App Store a Google Play mají podle nich monopol

Evropské streamovací služby Spotify a Deezer a německá internetová společnost Rocket Internet podali Evropské komisi stížnost. Provozovatelé mobilních operačních systémů, obchodů s aplikacemi a internetových vyhledávačů údajně zneužívají své dominantní postavení a zabraňují tak aplikacím třetích stran uspět na trhu. Informuje o tom Apple Insider.

Nejrozšířenější mobilní operační systémy Android a iOS spolu s obchody pro aplikace Google Play a App Store patří Googlu a Applu. Můžeme tak říci, že zmiňovaná stížnost je namířena zejména proti těmto dvěma společnostem. V oficiálním dopise, který byl adresován Evropské Komisi, však konkrétní názvy firem uvedené nebyly.

Stěžujícím si firmám zejména vadí, že nemají přístup k analytickým datům v případě, že se uživatelé zaregistrují do jejich aplikací prostřednictvím obchodů Google Play nebo App Store.

Softwarový monopol dvou firem

Autoři oficiálního listu obviňují provozovatelů mobilních platforem, že údajně v mnoha případech marketingově upřednostňují své aplikace před softwarem třetích stran. Například App Store často zobrazí reklamu na Apple Music, tedy přímého konkurenta Spotify nebo Deezer.

Písemná stížnost přichází v době, kdy Komise zvažuje přehodnocení své digitální politiky. Jedním z témat by údajně měly být i smlouvy s nefér podmínkami, které byly nastaveny provozovateli dominantních platforem.

Instituce dokonce uvažuje nad vytvořením samostatného orgánu, jehož hlavním úkolem by bylo řešit spory mezi velkými společnostmi, které určují podmínky používání, a menšími firmami.

Generální ředitelé Spotify, Deezer a Rocket Internet tvrdí, že současné zákony o ochraně hospodářské soutěže je těžko použitelný na malé internetové společnosti. Proto je třeba vytvořit konkrétní pravidla, která budou upravovat vztahy mezi softwarovými platformami a jejich uživateli.

Není to první spor

Připomeňme, že to není jediný spor mezi streamování hudebními službami a Applem. Loni zástupci Spotify obvinili Apple z praktik porušujících obchodní soutěž poté, co byla aplikace Spotify v App Store zamítnuta.

Spotify také nesouhlasí s 30% poplatkem, který si iTunes účtuje za registraci v hudební službě. Ještě v červenci proto představitelé švédské hudební služby rozeslaly svým uživatelům e-mailem upozornění, že levnější registrace je provedena přímo prostřednictvím internetové stránky Spotify.

Diskuze (12) Další článek: Dva velké testy v novém Computeru: herní notebooky a volanty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,