Létání | Larry Page

Spoluzakladatel Googlu chce létající taxi do 3 let. Testování vozítka má schválené na Novém Zélandu

Společnost Kitty Hawk, kterou financuje jeden ze zakladatelů Googlu – Larry Page, představila nový model svého létajícího elektrického taxi. Cora, jak se stroj jmenuje, uletí na jedno nabití až sto kilometrů a firma plánuje, že do tří let si jej budete moci běžně objednat místo taxi.

Cora uveze až dvě osoby a oproti běžným letadlům zvládne, stejně jako helikoptéry, vertikální vzlet i přistání díky soustavě menších vrtulí umístěných na křídlech. Ty mají rozpětí 3,6 metru. Pro fungování tak nebude třeba ranvej, postačí libovolná menší volná plocha. Oproti klasickým helikoptérám bude mnohem tišší, což umožní provozování i v hustší zásavbě, kde by mohl být velký hluk překážkou. V průběhu letu je pak Cora schopna dosáhnout rychlosti 150 km/h.

Vše bude samozřejmě fungovat zcela automaticky bez asistence posádky, k řízení tak nebude vyžadována licence. Kitty Hawk spolupracuje s úřady na Novém Zélandu a získali potřebná povolení pro testování služby. Firma ale není jediná, kdo se o létající taxi snaží. Své vlastní řešení se snaží sestrojit jak Uber, tak i Boeing, Airbus, Volocopter a další.

Diskuze (3) Další článek: Aktualizováno: Čipy AMD mají obrovský bezpečnostní problém

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,