USB-C | USB | Thunderbolt

Specifikace USB4 je hotová. Vychází z Thunderboltu 3 a nabídne propustnost až 40 Gb/s

USB-IF alias USB Independent Forum zveřejnilo finální specifikace nového standardu USB4, který je výrazným skokem oproti současným architekturám, na kterých staví USB 3.2 a USB 2.0.

Architektura USB4 je totiž postavená na protokolu Thunderbolt, který je stále populárnější. Jeho rozmachu pomohl i úspěšný port USB-C, který se postupně začíná objevovat ve všech možných elektronických zařízeních.

USB4 pomocí US-C kabelů dokáže v rámci dvoulinkového zapojení přenášet data rychlostí až 40 Gb/s jedním směrem. Podporovány jsou různé datové a obrazové protokoly, přičemž nechybí zpětná kompatibilita s Thunderbolt 3, USB 3.2 a dokonce i USB 2.0.

Díky tomu budou všechna zařízení, která již nyní mají porty USB-C s Thunderboltem 3, kompatibilní i s budoucími zařízeními využívající standard USB4. Součástí USB4 je i Power Delivery, takže se konečně dočkáme skvělého sjednocení, kdy trh postupně ovládne USB-C a většina zařízení bude podporovat výkonné napájení (až 100 W) i rychlý přenos dat pomocí jedné technologie.

První zařízení s USB4 lze očekávat v roce 2020. Otázka tedy zní, kdy se dočkáme iPhonu s USB-C?

Diskuze (19) Další článek: Analýza: Když web není na první stránce Googlu, jako by neexistoval

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,