Technologie | HDMI

Specifikace HDMI 2.1 je dokončena, nabídne rozlišení až 10K a lepší obraz pro hráče

  • Vyšší rozlišení, vyšší frekvence
  • technologie z G-Sync a Freesync přímo ve standardu
  • nekomprimovaný prostorový zvuk

Společnost HDMI Licensing zveřejnila finální specifikaci HDMI 2.1. Zatímco HDMI 2.0 přineslo zejména podporu pro 4K a je dnes součástí prakticky všech 4K monitorů a televizorů, HDMI 2.1 si dává smělejší cíle než jen navýšení maximálního rozlišení.

HDMI 2.0 totiž přišlo na trh až po té, co už byly v prodeji 4K televizory. Naštvaní zákazníci neměli jak připojit ke svému televizoru zdroj 4K obsahu a zbrzdilo to nástup 4K o mnoho měsíců. Proto nový standard 2.1 míří mnohem dál a snaží se zaujmout i počítačové hráče vyžadující rychlý obraz bez trhání.

Obří rozlišení pro budoucnost

Kabely i konektory pro HDMI 2.1 nemění fyzické rozměry, takže zpětná kompatibilita stále platí. Výrazně se ale zvýší maximální přenosová kapacita. Z 18 Gb/s u HDMI 2.0 na 48 Gb/s pro HDMI 2.1. Díky tomu se zvýší nejen maximální rozlišení, ale i obnovovací frekvence.

633202222
Ne jenom 8K, HDMI 2.1 rovnou zahrne i širokoúhlé 10K rozlišení

Nově bude HDMI 2.1 podporovat až 10K rozlišení ve formátu 21:9, 8K rozlišení formátu 16:9 pak zvládne při 60 Hz. Dnes luxusní rozlišení 4K dokáže HDMI 2.1 až při 120 Hz. Pokud to ale bude potřeba, HDMI 2.1 zvládne s nově zavedenou kompresí streamu klidně 10K rozlišení při 120 Hz.

Nejde ale jen o rozlišení, novinkou jsou i funkce zvyšující komfort při sledování filmů nebo hraní her.

136889077
Podpora nových technologií se rozroste

Dynamické HDR dostane přímo do HDMI standardu vysoký dynamický rozsah s optimálním rozložením dynamiky podle jednotlivých scén. HDMI 2.0 podporuje statické HDR (odpovídá mu standard HDR10) kdy nejvyšší jas na obrazovce odpovídá nejvyššímu jasu v rámci celého filmu. Dochází pak ke zbytečné kompresi barev. Dynamické HDR (odpovídá mu standard Dolby Vision nebo nový HDR10+) ale určuje maximální jas pro každou scénu filmu a tak tmavé scény mohou být prokreslené stejně kvalitně jako jasné scény.

G-Sync a Freesync ve standardu

Hráči ocení proměnnou obnovovací frekvenci. Přímo do standardu HDMI 2.1 se dostane podpora pro technologii dnes známou jako FreeSync nebo G-Sync. Obraz se do monitoru přenese hned v okamžiku, kdy je připravený, bez čekání na obnovovací frekvenci monitoru. Každý monitor s rozhraním HDMI 2.1 tak automaticky bude umět to samé co G-Sync. Samozřejmě budou nutné i změny na straně grafické karty, v lepším případě jen změnou v ovladačích.

Vyšší přenosové rychlosti současně znamenají rychlejší přenesení snímku a tak i menší zpoždění - lag. To podpoří Auto Low Latency Mode, který zvládne přepnout z klidného sledování filmů na bleskurychlou reakci pro hraní her.

Na trhu nejdřív za rok

Dokončení HDMI 2.1 ale neznamená okamžitý start zavádění do praxe s produkty na trhu za pár měsíců. Dalším krokem bude příprava specifikací pro testování, které se objeví v průběhu příštího roku. V tom lepším případě tak produkty s HDMI 2.1 rozhraním najdeme na trhu koncem příštího roku 2018 nebo až začátkem 2019.

Váš názor Další článek: Surface Book 2 se při hraní nestačí dobíjet. Tuto „vlastnost“ potvrdil i Microsoft

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,