Soutěž o nejlepšího domácího robota je v plném proudu

Jak daleko je doba, kdy nám s vařením, úklidem, praním a dalšími domácími pracemi běžně budou pomáhat roboti? Bohužel to vypadá, že se jen tak nedočkáme. Takový domácí robot totiž musí být neuvěřitelně složitý (a v ideálním případě i finančně dostupný) stroj.

Odborníci z University of New South Wales a 11 dalších týmů se však rozhodlo tuto výzvu přijmout a zúčastnit se soutěže RoboCup@Home, která probíhá tento týden v japonském městě Nagoja.

Mnohé úkoly, které nám připadají jednoduché, mohou pro roboty představovat pořádný oříšek. Ukázkovým příkladem budiž vybalování nákupu a ukládání jednotlivých potravin na svá místa. Pokud robot pečivo chytí příliš silně, rozdrtí ho. Oproti tomu při manipulaci s pytlem brambor je mu jemný úchop na nic.

Samozřejmě by také měl vědět, co kam patří – protože nikdo jistě nestojí o to, aby mražené kuřecí řízky skončily v chlebníku.

„Budeme do našeho robota muset vložit informace o tom, kde je obývací pokoj a o některých známých předmětech, se kterými se bude muset vypořádat – třeba o konkrétních potravinách, jako jsou jablka,“ konstatoval Germán Castro z výše zmíněného týmu z University of New South Wales.

Součástí „nákupu“ v RoboCup@Home ovšem budou i položky, které roboti neznají a budou se tak muset rozhodnout, co s nimi udělají. Kromě toho bude testována také jejich schopnost interakce s lidmi (poskytování odpovědí na jednoduché otázky apod.) a řada dalších věcí. Jsme zvědavi, kdo nakonec zvítězí...

Zdroj: UNSW Sydney, RoboCup 2017

Robot týmu Tech United Eindhoven v akci:

Diskuze (2) Další článek: Lidl už brzy spustí e-shop. Čekání si můžete zkrátit hraním na obchod v mobilu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,