Šokující: Téměř 40 % úmrtí na rakovinu by se dalo předejít změnou životního stylu

Rakovina je všeobecně považována za jednoho z největších strašáků moderní doby. Smutnou skutečností ale zůstává, že nemálo dospělých pacientů si za ní může samo. Potvrdila to i nová studie, kterou provedli australští odborníci.

Během tohoto průzkumu vyšlo najevo, že cca 38 % úmrtí na rakovinu, která byla v zemi protinožců zaznamenána v roce 2013, šlo teoreticky předejít. A to zejména zřeknutím se cigaret – ty totiž zodpovídaly za plných 23 % úmrtí souvisejících s nádorovým onemocněním. Samostatnou zmínku si bezesporu zaslouží i nezdravá strava (5 %) a obezita (5 %).

„Rakovina je největší příčinou úmrtí v Austrálii,“ uvedl jeden z badatelů, David Whiteman z QIMR Berghofer Medical Research Institute. „V roce 2013 si vyžádala 44 000 životů a mnoha dalším způsobila nevýslovný zármutek a žal.“

„Zatímco v řadě případů je rakovina tragicky nevyhnutelná, tato studie zdůrazňuje to, co víme už řadu let: rakovina není vždy záležitostí genetiky nebo smůly,“ dodal Whiteman.

Na seznamu „ovlivnitelných“ rizikových faktorů naleznete namátkou také UV záření (3,2 %), alkohol (2,4 %) nebo nedostatečnou fyzická aktivitu (0,8 %). Studie rovněž ukázala, že nad svou životosprávou by se měli zamyslet hlavně muži (kteří v průměru kouří, pijí atd. víc než ženy) a že nejlépe lze předejít rakovině plic, střeva, jater, žaludku a kožnímu melanomu.

Samozřejmě, například z toho že holdujete alkoholu, ještě automaticky neplyne, že dostanete rakovinu – stejně jako ani naprostá abstinence nezaručuje, že ji nedostanete. Je ale jisté, že výše zmíněné věci mohou při jejím případném vzniku sehrát významnou roli.

Zdroj: QIMR Berghofer Medical Research Institute

Diskuze (15) Další článek: V USA zrušili síťovou neutralitu. Volný internet je v ohrožení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,