Smršť mobilních novinek: začal MWC v Barceloně

Většina stěžejních nových telefonů pro tento rok se představí v následujících dnech. První novinky už byly představeny, sledujte dění na MWC!

Začal největší svátek mobilní techniky, odborný veletrh Mobile World Congress v Barceloně (MWC). A hned zkraje jsme se dočkali mnoha zajímavých premiér. Všechny je podrobně sleduje náš sesterský web MobilMania.cz, ale o tom nejzajímavějším vás budeme informovat i tady na Živě.cz.

Nové telefony: Nokie s Androidem!

Hlavní roli na MWC především nově představené mobilní telefony, případně tablety. Několik premiér proběhlo ještě před začátkem samotného veletrhu, další se ještě chystají. Svá esa už odhalily například značky Acer, LG, Huawei, část novinek už představil i Samsung a s revoluční novinkou přišla Nokia.

Acer ukázal nové telefony Liquid E3 a Z4, se kterými si Acer odbude vstup na český mobilní trh. Ačkoli Acer vyrábí telefony již delší dobu, oficiální distribuce se rozjela až nyní. Modely Liquid E3 a Z4 jsou zástupci střední a nižší střední třídy, kde budou bojovat o přízeň mezi silnou konkurencí. Mají ale čím zaujmout, poměr ceny a výkonu je zajímavý.

296285734 259826436
Acer Liquid E3 a Z4

LG na MWC předvedlo inovovanou řadu smartphonů, a to včetně vrcholného modelu LG G Pro 2. Ten pod svým Full HD displejem s úhlopříčkou 5,9 palce schovává výkonný čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 taktovaný na 2,26 GHz, 3 GB paměti RAM, grafický čip Adreno 330 a 16 nebo 32 GB paměti. Samozřejmostí je všemožná konektivita včetně LTE, pořádný foťák se stabilizací a velká baterka s kapacitou 3200 mAh.

29189212  298067727
Vrcholný model LG G Pro 2 a menší bráška LG G2 mini

Vedle vrcholného modelu přišel i menší LG G2 mini. Ač slůvko „mini“ vyvolává zdání, že půjde o malý telefon, úhlopříčka 4,7 palce svědčí o tom, že je to malý telefon leda ve srovnán s vrcholným modelem LG G Pro 2. S rozměry klesla i výbava a výkon, o to příznivější bude cena.

Huawei představil nový telefon Ascend G6, který sice netrhá rekordy z hlediska výkonu, ale má dobré parametry k tomu, aby tak činil z hlediska prodejů. Líbivý telefon s velmi tenkým tělem a kvalitním 4,5palcovým displejem s rozlišením 960 × 540 bodů nabídne výkonné čtyřjádro, podporu LTE, 8Mpx fotoaparát a hlavně cenu 5 990 Kč.  

89190086 
Stylový, tenký, barevný a řitom dobře vybavený... Huawei sestavil zajímavý telefon s příznivou cenovkou.

Rozruch vzbudil nový tablet Huawei MediaPad X1, který i při svých sedmi palcích úhlopříčky poslouží i jako telefon. Ve velmi tenkém těle s tloušťkou jen 7,18 mm je schovaný čtyřjádrový procesor a další zajímavá výbava. Displej má rozlišení Full HD. K tomuto stroji se pak bude náramně hodit Talk Band B1, což jsou chytré hodinky zkombinované s fitness náramkem.

59175368  92978847
Sedmipalcový tablet, se kterým můžete telefonovat... K tomu se bude náramně hodit tento nový náramek

Samsung to nejzajímavější představí až dnes, tím by měly být chytré hodinky s Androidem a vrcholný telefon Galaxy S5. Ale už včera ukázal hodinky Gear 2 a Gear 2 Neo. Nastupují po premiérovém modelu Gear a je vidět, že se výrobce poučil z nedostatků prvního modelu. Novinka nabídne delší výdrž, nižší hmotnost a větší odolnost. Levnější model Neo bude bez foťáku, zato s lehčím tělem, jinak jsou hodinky de facto stejné. Nově v nich běží operační systém Tizen a připraveno je několik aplikací. Další by měly přibývat.

958323700 
Nové hodinky od Samsungu. Gear 2 se poučil z chyb prvotního modelu.

Nokia před MWC už naznačovala, že na uniklých informacích přeci jen něco bude a že se skutečně dočkáme Nokie s Androidem. Stalo se tak. A hned ve třech podobách. Nové Nokie X, X+ a XL představují novou řadu smartphonů od Nokie, které pohání operační systém Android. Nutno podotknout, že značně upravený. Na první pohled připomíná prostředí Windows Phone a nákup aplikací bude podle všeho možný ve vlastním Nokia Store, případně jiných alternativních obchodech, ale nikoli v tom hlavním od Googlu. Tahákem mají být aplikace od Nokie včetně navigace Nokia Here.

297755948 
Nokie X s Androidem zapadnou mezi levné modely Asha a dražší Lumie

Nové Nokie řady X jsou mezistupněm mezi řadou Asha a Lumia, kam spadají výbavo i cenově. I nejlépe vybavená Nokia XL s pětipalcovým displejem bude cenově pod Lumií 520. Hardwarová výbava pochopitelně není nijak oslnivá, ale vzhledem k cenám pod tři tisíce korun neurazí. Začíná se na displeji o čtyřech palcích a rozlišení 480×800 bodů u Nokie X, která dále nabídne 4GB úložiště rozšiřitelné kartami, 512MB RAM, dvoujádro od Qualcommu, slot na dvě SIM karty a 3Mpx fotoaparát. Za dva a půl tisíce kronu to jde. Výbava u modelu X+ povyskočí, cena přitom jen mírně a za tři tisíce už dostanete pětipalcový telefon s 5MPx fotoaparátem.

Sony se blýsklo novinkou nejvyšší třídy. Model Xperia Z2 pokračuje v řadě a nabízí evoluční vylepšení – 5,2palcový displej s Full HD rozlišením, procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,3 GHz, 3 GB RAM, 20MPx fotoaparát s možností natáčení 4K videa a 3200 mAh baterii. To vše ve vodotěsném těle s tloušťkou 8,2 mm.

979386722 
Nová špička od Sony: Xperia Z2

Nejen telefony: Na jaře přijde Windows Phone 8.1

Kromě nových telefonů jsou v Barceloně i další novinky. Pomineme-li drobnosti jako další chytrý zubní kartáček, tak tím nejzajímavějším byla prezentace Microsoftu. Prozradil především připravované novinky v mobilním operačním systému Windows Phone, který se v průběhu jara dočká významné aktualizace na verzi 8.1.

Ta bude podporovat dvě SIM karty, systémová tlačítka se budou moci přestěhovat na plochu displeje, přibudou nové možnosti nastavení hlasitosti a značné změny čekají aplikace (více zde). Do velkých detailů Microsoft na přednášce nezacházel, ale vytyčený směr je jasný – Windows Phone se má dostat do ještě levnějších telefonů. Vzhledem k tomu, že už Nokia spadá pod Microsoft, je tak trochu zvláštní, že jsme se dočkali uvedení Nokií X s Androidem. Dost možná je to jen dočasný mezistupeň než se objeví první telefony s novým Windows Phone, dvěma SIM kartami a cenovkou pod tři tisíce korun…

Asi tou nejdůležitější informací je, že update Windows Phone 8.1 bude zdarma dostupný pro všechny stávající telefony s Windows Phone 8.

 

MWC je teprve na začátku, sledujte další novinky průběžně na MobilMania.cz a souhrnně na Živě.cz.

 

 

 

 

Diskuze (3) Další článek: Share-rapid obnovil provoz na doméně sharerapid.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,