Microsoft | Skype | Instant Messaging | Komunikace

Skype začal testovat end-to-end šifrování v chatu

Nová funkce se zřejmě brzy dostane do konverzací ve Skypu – end-to-end šifrování. Vývojáři oznámili na blogu, že novinku začali testovat.

Skype novou funkci zatím nazývá Soukromé konverzace. Věc využívá Signal protokol od Open Whisper Systems a je dostupná všem lidem, kteří mají Skype Insider build (verzi 8.12.76.8) na Macu, Linuxu, Androidu i na iOS. Šifrování pokryje veškteré textové právy, odeslané soubory a audio zprávy, ale telefonáty či videohovory ne.

Komunikační služba už nyní nabízí určitou formu šifrování, která konverzace chrání. End-to-end šifrování je ale silnější. Znamená totiž, že obsahy zpráv budou viditelné jen odesílatelům a příjemcům a, obraně řečeno, se jen tak nebudou povalovat na serverech Microsoftu. Samozřejmě to neznamená, že data jsou takto nenapadnutelná, ale tuto ochranu je výrazně těžší prolomit.

Pokud se Skype rozhodne novinku zavést do běžného provozu, zařadí se tak po bok služeb jako je Messenger od Facebooku, iMessege od Applu nebo WhatsApp, které již end-to-end šifrování nabízí dlouhé měsíce. Termín uvedení ale ještě není stanovený.

Jak vypadá kvantové šifrování?

Diskuze (3) Další článek: Americký senát, námořnictvo i kancelář prezidenta: Využívají snad „revenge porn“?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,