Software | Skype

Skype dokončuje přechod do cloudu, běžné počítače uživatelů už nefungují jako stěžejní uzly

Skype při svém uvedení zaujal zejména technickým řešením. Sami uživatelé byli uzly komunikační sítě a provoz nesměřoval přes velké drahé datacentrum, ale přes počítače uživatelů, tedy tzv. peer-to-peer řešení. Ty výkonnější počítače na rychlejším internetu systém vybral jako superuzly, které řídily komunikaci.

Takto Skype fungoval i v době, kdy jej Microsoft v roce 2012 koupil za 8,5 miliardy dolarů. Peer-to-peer povaha Skypu ale špatně fungovala v nové době slabších mobilů s vypadávajícím připojením a celý systém byl náchylný k výpadkům. V roce 2011 jeden špatný update způsobil pády klientských aplikací a tak i superuzlů a veškerá komunikace se v síti zadrhla a jen pozvolna se vracela k normě. Proto Microsoft po převzetí doplnil do sítě vlastní superuzly - počítače v datacentrech, které sebraly zátěž běžným kancelářským strojům.

972570502
Skype Translator by na původní infrastruktuře Skypu nešel realizovat

Současně ale začal postupný přechod na tradiční řešení server-klient. Aktuální verze Skypu už běží na této nové architektuře, bez které by nebyly možné takové věci jako Skype Translator nebo skupinové videovolání. Na peer-to-peer bázi běží nyní jen přenos médií, tedy hlavně hlasové hovory.

Odklon od peer-to-peer ale také znamená konec Skypu na televizoru. Před pár lety to sice vypadalo na kameru v každém novém televizoru, obavy ze stále sledující kamery ale zákazníky odehnaly. Navíc se komunikace přesouvá do mobilů a ovládání aplikací na televizoru je stále nepohodlné.

149120604
Nový Skype pro Linux toho zatím moc neumí, hlavně ale jeho vývoj nekončí

Pro budoucnost bude Skype nadále podporovat Windows 7, 8, XP a Vista, Mac OS X Yosemite, iOS 8, Android 4.03. Hlavní důraz ale získá univerzální aplikace pro Windows 10, verze pro iPhone, iPad, Android. Další systémy využijí technologie ORTC a WebRTC.

Ač se tedy mění za provozu celá platforma, na dostupnosti Skypu by se to projevit nemělo. Kompletní přechod na cloudové řešení by měl být plně dokončený během několika měsíců.

Zdroj: Skype

Diskuze (17) Další článek: Microsoft už Kinect prakticky pohřbil, teď ale vznikla hra, která ho dokáže pěkně využít

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,