Mapy Google | Mapy

10 míst na mapách Googlu, která nesmíte vidět. Nahradily je čtverečky

  • Deset míst, které nesmíte vidět ve webových mapách
  • Jsou to letiště, základny i elektrárny
  • Nejvíce míst tají Francie

Automobily Street View za poslední roky projely většinu komunikací západního světa a vysoko nad našimi hlavami nepřetržitě poletují komerční družice a ve vysokém detailu snímají zemský povrch pod sebou.

Zapomeňte na stárnoucí špionážní hollywoodské trháky, kde se k podobné technologii dostali snad jen agenti CIA. Pokud se dnes chcete podívat z kosmu na svoji chalupu, stačí v prohlížeči načíst třeba webové stránky společnosti Planet Labs, myší vybrat region, o který máte zájem, a při troše štěstí si koupíte detailní snímek rodné vesničky starý třeba jen pár hodin. Jiní satelitní poskytovatelé vám pak z kosmu a se špičkovým teleobjektivem natočí klidně i video.

Uměle skrytá místa na planetě

Stručně řečeno, skoro by se až zdálo, že za posledních dvacet let v podstatě přestal existovat starý kartografický termín terra incognita – země neznámá a přímo z gauče si v mapách Googlu nebo třeba Bingu prohlédnete každé místo na Zemi.

7c555c17-5201-4d92-9553-eecfd70ec86739c2df6a-f905-4de3-b7a8-1a32ff2a94c1
Francouzský ostrůvek Île du Levant kousek od Saint-Tropez. Při malém přiblížení vypadá v mapách Googlu jako každý jiný, v detailnějším pohledu se ale změní v pixel art, protože jej zabrali nudisté (a ozbrojené síly pro testy raket).

Chyba lávky! Neznámých míst je i v 21. století celá hromada, a když na ně ve webových mapách narazíte, možná je budete považovat jen za jakousi softwarovou chybu, protože se staly obětí státní retuše – byly před námi skryty z moci úřední.

Dnes tato místa na jedné hromadě eviduje třeba tento seznam na anglické Wikipedii. Pojďme se na některá z těchto míst podívat v několika kapitolách.

Diskuze (21) Další článek: Dropbox vsadí na pevné disky Western Digital s kontroverzní technologií SMR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,