Microsoft | Úložiště

Skleněné úložiště Silica uchová data po několik staletí. Vyrobil ho Microsoft

Microsoft představil svůj Project Silica, který by měl vyřešit problém dlouhodobého ukládání dat. Používá k tomu křemenné sklo (velmi čistý oxid křemičitý ve skelném stavu, vyrobený z čistého křemene) a umělou inteligenci.

Technologie byla vytvořena ve spolupráci s University of Southampton Optoelectronics Research Center a funguje tak, že záznamový femtosekundový laser kóduje data do tzv. „voxelů“. V praxi jde o jakési trojrozměrné koule o velikosti několika nanometrů s mřížkou a deformacemi v různých hloubkách a úhlech.

Čtení pak probíhá tak, že algoritmus strojového učení dešifruje uložené obrazce a vzory. Každý „voxel“ ukládá několik bitů do dvou vlastností – zpomalení a úhlu – které mohou být opětovně přečteny pomocí mikroskopického zobrazování a polarizovaného světla.

Data do skla

Prvními daty, uloženými tímto způsobem, je symbolicky oficiální digitální záznam klasického akčního filmu Superman z roku 1978. Microsoft ho „vypálil“ po dohodě se společnosti Warner Bross do čtvercové skleněné destičky o rozměrech 75 × 75 × 2 milimetry.

Zásadní výhodou této inovativní technologie má být schopnost udržet uložená data po velmi dlouhou dobu. Zatímco životnost dnešních médií se počítá maximálně na několik desetiletí, úložiště s technologií Microsoft Silica by měla vydržet bez úhony v řádu staletí. Jeví se tak jako ideální řešení pro archivaci dat.

Sklo vykazuje velmi příznivé výsledky z hlediska odolnosti – vydrží i v extrémních podmínkách, například přežije pečení v kuchyňské či mikrovlnné troubě. Uložená data nezničí ani silné magnetické pole, navíc není nutné řešit udržování teploty v místnosti s úložištěm.

To se to bude archivovat!

Redaktoři serveru Ars Technica mluvili v úterý s Antem Rowstronem – hlavním výzkumným pracovníkem Microsoft Research v Cambridge ve Velké Británii. Podle něj si Silica klade za cíl nahradit páskové jednotky a optické archivní disky v roli média pro velkoobjemové a (velmi) dlouhodobé skladování.

Aktuálním nedostatkem, který bude nutné dořešit, je pomalá rychlost zápisu i čtení. Uložení přibližně 76 GB dat do skleněné destičky totiž trvalo zhruba týden a opětovné načtení potrvá tři dny. To je pochopitelně pro stávající potřeby zcela nevyhovující.

Celá technologie je samozřejmě teprve v plenkách a očekává se, že v průběhu času dojde k významnému zvýšení rychlostí. Každopádně již nyní nabízí proti stávajícím metodám archivace řadu výhod v čele s vysokou spolehlivostí a odolností média.

Diskuze (43) Další článek: S maximálním tlakem na cenu: AMD Athlon 3000G se vejde do patnácti stovek, půjde přitom přetaktovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,