Situace na Taiwanu: v čipsetech je horko!

Na Taiwanu se schyluje k válce! Nemusíte se bát, Čína neútočí. Avšak mezi dvěmi domácími firmami to začíná vřít. Firma SiS silně atakuje trh s čipsety... a velmi se jí to daří. Dosavadní taiwanské jedničce VIA se to nelíbí a nasazuje do protiofenzívy všechno co má!

Firma SiS prošla v tomto roce úplnou proměnou. Z "běčkového" výrobce čipsetů se najednou stal jeden z nejprestižnějších na světě. Cíl získání 50 % trhu se sice zdál ze začátku absurdní, ale nyní se již rychle blíži realitě. Avšak když někomu něco přibude, tak tomu druhému musí ubýt. To je případ firmy VIA

Ano, právě velkou ofenzívou SiS je nejvíce postižena VIA technologies, její podíl na trhu se pomaloučku smršťuje. Intelu SiS příliš neuškodí, protože ten má svoji stálou klientelu a přece jen čipsety jsou spíše vedlejší produkt jeho hlavní činnosti. Avšak pro VIA jsou čipsety hlavní zdroj příjmů - ročně jich prodá víc než 10 miliónů.


Čipsety VIA byly po dlouhou dobu považovány za spíše druhořadé, ale byly pořád lepší než SiS nebo Ali. Vždycky se sice žehralo na nestabilitu (která se často neprávem přisuzovala procesorům) ale díky ceně se tato hořká pilulka dala jakž - tak spolknout. Nejlepší doby měla VIA minulý rok. AMD začala silně atakovat Intel svými Athlony a potřebovala aspoň nějaký "slušný" čipset. VIA pohotově připravila KT133, který se prodával po miliónech. Čipset KT133A (následník KT133) byly poměrně výkonný, ale trpěl neduhy "jižního mostu" (southbridge) VIA 686B, který měl špatný integrovaný IDE řadič. Neduhy VIA čipsetů byly přesto přehlíženy - nebylo prostě jiné řešení. Nyní jich však máme několik na výběr - např. AMD760, SiS 735 nebo SiS 745. A pokud používáte právě SiS 735, tak mi určitě dáte za pravdu, že je to ve srovnání s KT133A nebo KT266 srovnatelný, ne-li lepší čipset: SiS nemá žádné problémy s ovladači, IDE řadiče fungují dobře a dokonce jsou i levnější než protějšky z VIA.  

VIA technologies dělá kvalitní northbridge (KT266A je nejvýkonnější), avšak southbridge jsou velmi slabé. Právě ony způsobují tak nepříjemné problémy s kompatibilitou komponent (viz. SB Live! a 686B - ale těžko řict, na které straně byla větší chyba). SiS naproti tomu dělá southbridge jako "víno", prostě špičkové. Možná i v mnohých ohledech lepší než jsou ICH od Intelu. Takový SiS 961 se doopravdy povedl.

Všechny úspěchy ze strany SiS vedou k tomu, že je VIA nucena konečně pořádně pohnou kostrou a vytvořit nějaký "slušný" čipset. Právě takovým má být VIA P4X266A, vylepšená verze "rozporuplné" P4X266 pro Pentium 4. Nový čipset bude mít po vzoru KT266A vylepšený paměťový řadič (tím se zvýší reálná propustnost pamětí), plnou podporu PC2700 DDR SDRAM pamětí a sběrnice FSB @ 533 MHz. První samply čipsetů P4X266A by se měly objevit již ke konci tohoto měsíce.

Další trumf VIA je připravován na příští rok - je jím P4X333. Je zajímavý hlavně podporou 667 MHz FSB sběrnice (166 MHz quad pumped), dále je slibován V-link (propojení northbirdge a southbridge) s propustností 1 GB/s a samozřejmě AGP 8x.

Pro Hammery (nové procesory AMD) je připravován čipset K8T333, který je vlastně obdobou P4X333. Největší otazník však zůstává nad southbridgem! Otázka do diskuse: Je schopna VIA vyrobit pořádný southbridge, který by byl bezproblémový?

SiS ano! Na příští rok jsou připravovány SiS 962 a SiS 963. SiS 962 bude mít integrovaný USB 2.0, IEEE 1394A (podpora tří portů) a spojení s northbridgem bude zajišťovat 800 MB/s sběrnice s zvláštním názvem MuTIOL. Opravdovou lahůdkou bude SiS 963, který bude mít integrován: IEEE1394B (propustnost 800 Mb/s), softwarový DSL modem a samozřejmě Serial ATA. Dost síla nemyslíte? VIA i Intel se mohou jít zahrabat!

         

Kromě svých výtečných southbridgů SiS připravuje i northbridge, které jsou velmi zajímavé: SiS 755, je určen pro Hammera a bude podporovat dokonce PC3200 paměti (400 MHz DDR SDRAM), SiS 655 je podobný, jen bude určen pro Pentium 4 s jádrem Northwood. SiS podepsala smlouvu s RAMBUSem pro vzájemnou spolupráci. Proto je také v přípravě i jeden čipset s podporou RDRAM - označení však ještě není známo.

Čipsety jsou zajímavé téma, podle mého názoru možná i zajímavější než procesory. Myslíte si, že SiS firmu VIA zlikviduje nebo ji dotlačí k lepším výsledkům? Budeme mít konečně opravdu kvalitní ne-Intel čipsety?

Diskuze (32) Další článek: Excite@Home prodává svůj portál

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,