Síťová neutralita získala v USA cenné vítězství

Federální odvolací soud ve Washingtonu potvrdil [pdf], že FCC má právo označit a regulovat připojení k internetu jako základní službu na úrovni telefonu nebo elektřiny. Může tak blokovat snahy velkých poskytovatelů internetu omezovat vybraným serverům nebo službám provoz v síti.

Spor mezi FCC a kabelovými operátory, kteří operují v téměř monopolistickém prostředí na rozděleném americkém trhu, nyní stál na tom, zda operátoři přidávají nějakou přidanou hodnotu jako nedílnou součást připojení k internetu a tím se vymykají označení základní služby. Soud ve svém zdůvodnění uvedl, že případné služby operátorů téměř nikdo nevyužívá a zákazníci si nespojují rychlé připojení k internetu s nabídnutou e-mailovou adresou operátora.

V zásadě jde o spor, zda FCC jako federální úřad (v dané věci obdoba našeho ČTÚ) má právo internet takto regulovat. Rada FCC s převahou demokratů bojuje za síťovou neutralitu a tedy možnost úřadu dohlížet na její dodržování, republikáni v FCC a parlamentu jsou proti.

Další zastávkou této případné právní bitvy bude Nejvyšší soud, kde musí nejprve žalující strana dokázat, že má na slyšení nárok. Protože ale v současném rozhodnutí odvolacího soudu se všichni soudci shodli na nároku FCC regulovat prostředí internetu, může být žádost na projednání zamítnuta.

Další kroky také závisejí na výsledku prezidentských voleb. V případě zvolení Donalda Trumpa je pravděpodobné, že poměr stran v radě FCC otočí ve prospěch republikánů a ochrana internetového prostředí padne.

Aktuální soudní výrok je tedy radostnou zprávou pro příznivce síťově neutrality, rozhodně ale není ukončením celého sporu, který může mít přesah až do příštího roku.

Váš názor Další článek: Mapy.cz ukazují cenu benzínu na čerpacích stanicích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,