Sharp předvedl sedmipalcové MEMS displeje, možná nahradí LCD i e-ink

Sharp na veletrhu Ceatec v Japonsku předvedl novou generaci displejů vyráběných technologií MEMS (mikroelektromechanické systémy). Tyto nové displeje vyvíjí ve spolupáci se společností Qualcomm. MEMS displeje se vyznačují dobrou čitelností i při okolním osvětlení a především velmi nízkou spotřebou, která může být teoreticky i nižší než u současných monochromatických displejů na bázi elektronického inkoustu. Zatím se stále však jedná o prototyp. Předvedený sedmipalcový displej disponuje rozlišením 1280×800 bodů.

mems.jpg
Představený prototyp sedmipalcového MEMS displeje od Sharpu na veletrhu Ceatec (zdroj PCWorld)

Princip MEMS tkví v tom, že umí vytvářet barvu pomocí světla odraženého od mikroskopických zrcadel neboli reflexní membrány. Tím je dosaženo toho, že každý spínací prvek má dva stavy – buď je průhledný či pohlcuje světlo. MEMS tak dokáže tímto odraženým světlem osvětlit jen požadované subpixely. Technologie je podobná optickému rezonátoru. MEMS displeje by se mohly v budoucnu stát následníky nejen LCD, ale též e-ink displejů s barevným inkoustem, používaných pro čtečky e-knih.

Hodinky Toq.jpg
Novodobý displej využil Qualccomm u svých chytrých hodinek Toq. Ty se již chystají na trh.

Již dříve představil právě Qualcomm displej Mirasol založený na MEMS, který teď využil u chytrých hodinek Toq. Společně se Sharpem se vývoj dále ubírá k větším úhlopříčkám a lepší kvalitě zobrazení.

Podívejte se, jak pracuje displej Mirasol (anglicky):

Diskuze (17) Další článek: Netbox nabízí nové internetové tarify s vlastním nastavením rychlosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,