Android | Seznam.cz | Mobilní aplikace

Seznam.cz má vlastního hlasového asistenta pro Android. Rozumí česky a nastaví i budík

Českého hlasového asistenta od Googlu jsme se ani po letech slibů doposud nedočkali, a tak vyrazil na pomoc Seznam a jeho psík Krasty. Ne, nekoukejte do kalendáře, opravdu dnes není 1. dubna.

Hlasový asistent od Seznamu je součástí nové verze jeho webového prohlížeče pro Android a můžete jej aktivovat v nastavení aplikace. Touto dobou by již měla být aktualizace na Play Storu. Jakmile asistenta povolíte a společně s ním mu udělíte právo běžet na popředí, po zavření prohlížeče se u hrany displeje zobrazí ikona pejska a v oznamovací oblasti notifikace, že poslouchá.

Hlasový asistent od Seznamu v akci:

Když nyní vyslovíte klíčové slovo Sezname chvíli počkáte, než asistent zareaguje a budete pokračovat několika podporovanými dotazy, asistent jim porozumí.

Aktuálně by měl pes Krasty zareagovat přinejmenším na dotazy:

  • Otevři/ spusť například Mapy.cz, Email, Novinky.cz (pokud jsou v telefonu nainstalována)
  • Jdi na Seznam
  • Kdo je, co je [hledaný výraz] spustí Seznam a zahledá [hledaný výraz]
  • Co je nového  –  spustí aplikaci TV Seznam
  • Přehraj/otevři zprávy – funguje, pokud je aplikace TV Seznam otevřena
  • Přehraj seriál [Lajna] – funguje, pokud je aplikace TV Seznam otevřena
  • Přehraj pohádku – spustí aplikaci Pohádky
  • Přehraj [jakýkoliv výraz] – spustí Spotify a zahledá. Vyzkoušeno například s Iron Maiden
  • Nastav budík na 14:45
  • Nastav časovač na 3 minuty
  • Zavři se

Na ikonu Krastyho při okraji displeje můžete také klepnout, načež se okolo něj zobrazí prstenec s nabídkou aplikací, které můžete rovnou spustit.

Jistě vás napadne, proč Seznam zvolil jako aktivační prosté slovo sezname, které můžeme použít i v jiném kontextu, a tak začne občas aplikace poslouchat i tehdy, když vyslovíte třeba seznam nákupu, účelem je ale ladění samotného programu. Vývojáři potřebují na větším vzorku uživatelů zjistit, jak se chová, jak reaguje, no a teprve podle toho jej budou dále vylepšovat.

Seznam slibuje napojení na znalostní zdroje a možná i Android Auto

Seznam například slibuje napojení na znalostní zdroje (ty vlastní, anebo třeba Wikipedii), takže by na dotaz co je/kdo je napříště mohl rovnou odpovědět. V tuto chvíli jde skutečně hlavně o test technologie jako takové a jak se bude chovat na stovkách nejrůznějších zařízení a hromadě verzí Androidu. Mimochodem, v tuto chvíli bude asistent nejspíše ještě stále zlobit na nejnovější verzi Android 11, byť Seznam slibuje, že na podpoře už pracuje.

Šíře otázek, na které dokáže asistent odpovědět, se bude v čase zvětšovat podle zájmu samotných uživatelů, autoři nám ale prozradili, že zvažují i některé pokročilejší kousky. Třeba napojení na automobilové ovládání Android Auto a neodmítli ani náš dotaz ohledně podpory IFTTT, aby mohl uživatel hlasem ovládat třeba i svoji chytrou domácnost.

Hlasového asistenta od Seznamu pro Android tedy určitě vyzkoušejte, v tuto chvíli je totiž z těch velkých značek opravdu jediný, který konečně reaguje i na české dotazy, byť jsou zatím omezené.

Diskuze (15) Další článek: U letiště v Los Angeles byl opakovaně spatřen člověk v jetpacku. Pátrá po něm FBI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,