Seznam upravil vyhledávač, ale k předvedené velké změně se neodhodlal

Když v říjnu Seznam.cz ukázal novou podobu svého vyhledávače převléknutého do nového jednoduchého stylu, překvapil svým odvážným přístupem. Změna to byla natolik zásadní, že ji nejprve nechal testovat na nově vzniklé slovenské mutaci vyhledávače Seznam.sk a následně ji uvolnil jen jako volitelnou alternativu českým uživatelům. Po několika měsících testování přichází změna na ostrou verzi českého vyhledávače – kupodivu se ale Seznam do přelomového designu nepustil a změny jsou jen kosmetické.

898672479  906403022
Nové zobrazení výsledků na Seznamu - náhledy stránek jsou širší a k nejdůležitejšímu výsledku najdete rovnou rychlé odkazy na podkategorie webu. Nicméně čekali jsme razantnější změnu, jak ukazuje druhý obrázek. Výsledky formou dlaždicových náhledů však zůstávají jen jako volitelná možnost.

Hlavní novinkou v inovovaném vyhledávači jsou větší, respektive širší, náhledy nalezených stránek. Při setkání se zástupci Seznamu jsme se dozvěděli, že náhledy stránek byly vyhodnoceny z hlediska uživatelů jako důležité a praktické, menší velikost v dosavadní verzi však občas neposkytovala kýžený efekt okamžitého vizuálního rozlišení stránek. Další novinkou jsou odkazy na dílčí sekce vyhledaného webu, tzv. Rychlé odkazy. Ukazují se u větších webů, které navíc splňují dostatečnou váhu relevance. Toto už nabízí i konkurenční Google a bezesporu je to praktické vylepšení.

Proč ale nedošlo k odvážné změně na „dlaždicové“ zobrazování výsledků? Do této verze si vyhledávač přepnulo údajně 40 tisíc uživatelů, což už je dostatečně silný vzorek k analýze. Ta ukázala, že změny neměly až tak silný efekt, jak se čekalo. Z  hlediska předpokládaných příjmů z reklamy prý byla nová verze na testovacím vzorku uživatelů zhruba na stejné úrovni jako stávající, ale v reálném provozu by se dal čekat významný propad, protože už by se nejednalo jen o vzorek uživatelů, kteří si do nové podoby přepnuli dobrovolně. Důvodů je ale víc. 

961194367 
Chcete-li si přepnout vyhledávač do dlaždicového zobrazení, klikněte na odkaz úplně dole v patičce pod výsledky vyhledávání

Do verze s širšími náhledy, ale jinak již tradičně řazenými výsledky hledání, se přepnul i slovenský vyhledávač Seznam.sk. Dlaždicové zobrazení ale ještě nebylo úplně zavrženo. Zůstává dále dostupné jako volitelná volba a Seznam bude dále zkoumat jeho možnosti. Stále není vyloučeno, že se jednoho dne stane výchozí podobou vyhledávače. 

TIP: O dalších novinkách Seznamu byla řeč v posledním Týdnu Živě:

Diskuze (5) Další článek: Nový ThinkPad X1 Carbon je v obchodech, nejlepší stojí přes 60 tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,