Sestavte si své první bezdrátové IoT řešení

  • S IoT Starter Kit bude vývoj vašich bezdrátových aplikací pro Internet věcí hračkou
  • Ke kitu lze připojit další HW rozšíření jako nejrůznější senzory a aktuátory
  • Pro bezdrátovou konektivitu byla zvolena platforma IQRF

Seznamte se s unikátním vývojovým nástrojem IoT Starter Kit, pomocí kterého bude vývoj vašich bezdrátových aplikací pro Internet věcí hračkou. Potřebný software a služby jsou pro vás připraveny, k instalacím a konfiguracím existuje spousta návodných tutoriálů. Ke kitu lze připojit další HW rozšíření jako nejrůznější senzory a aktuátory.

Bezdrátová mesh síť IQRF

Pro bezdrátovou konektivitu byla zvolena platforma IQRF, která je světovou jedničkou mezi spolehlivými bezdrátovými mesh technologiemi již déle než 14 let. V základní vývojářské sadě najdete část IQRF obsahující zejména senzorický a relé kit, díky nimž můžete získávat základní senzorické údaje (teplota, intenzita osvětlení, napětí) či ovládat připojená zařízení.

1.png

Komunikace s těmito zařízeními je uskutečňována pomocí DPA příkazů implementovaných v připravených programových nadstavbách – tzv. Custom DPA Handlerech.

Videa ukazující práci s IQRF sítí:

Gateway

Na rozhraní mezi sítí IQRF a počítačovou sítí je umístěna oblíbená vývojářská deska UP od firmy AAEON. Tato gateway vyniká výbornou výbavou (2GB + 32 GB eMMC memory, Intel® Atom™ x5 Z8350 Processor 64 bit - up to 1.92GHz) a vysokou odolností.

2.jpg

Pro gateway byl vyvinut IQRF Daemon zajišťující komunikaci se sítí IQRF a zasílání získaných dat v potřebném formátu vybranými komunikačními kanály do lokálních i vzdálených služeb. Zejména se využívá protokol MQTT a formát zpráv JSON. Pravidelné vyčítání hodnot ze sítě IQRF zajišťuje připravený scheduler.

Instalace a konfigurace operačního systému a služeb je popsána na Githubu.

Microsoft Azure

Data jsou ze sítě IQRF zasílána kanálem MQTT do IoT Hubu v Microsoft Azure, odkud je lze dále zpracovávat. Můžete využít jednoduchou vizualizaci v Power BI či sofistikovanější řešení pomocí dalších robustních nástrojů, které Microsoft Azure nabízí.

3.png

Podívejte se na krátké video, jak nastavit gateway a IoT Hub v Microsoft Azure, abyste získali základní dash board s vizualizací získávaných dat.

4.png

Kde IoT Starter Kit získat?

IoT Starter Kit je možno zakoupit na www.iqrf.shop. Účastníci IQRF Summitu 2017, který se koná v Praze 7. až 8. června, navíc získávají výraznou slevu. Dále se mohou na summitu účastnit bezplatného workshopu zaměřeného na tento produkt a jeho další rozšíření.

IQRF

Technologie IQRF je bezdrátová technologie pro přenos dat v mesh sítích s extrémně nízkou spotřebou a vysokou spolehlivostí. Přenos je obousměrný a dostatečně rychlý jak pro sběr dat, tak pro řízení elektronických zařízení. Vyvinula ji česká firma MICRORISC a v roce 2014 za ni získala ocenění Česká hlava.

Nejnovější operační systém IQRF OS 4.0 obsažený v transceiverech IQRF zajišťuje nekompromisní bezpečnost, ať už v oblasti zabezpečeného přidávání nových prvků do sítě, tak v oblasti síťového přenosu či přídavného uživatelského šifrování přenášených dat, vše založeno na standardu AES-128.

Kompletní dokumentaci k technologii IQRF najdete na webu www.iqrf.org.

Připravil: IQRF Alliance, 777 775 735, alliance@iqrf.org, www.iqrfalliance.org

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (6) Další článek: ARM představil nový čip Cortex-A75. Má dostat na telefony umělou inteligenci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,