Šest kotev, které táhnou Apple ke dnu

Stěží najdete stylovější počítače než ty, které vyrobil Apple. Jsou hezké, jsou populární, je jich plný internet a komunita žasne. Přesto všechno mají i po letech titěrný tržní podíl.

Když by člověk odhadoval tržní podíly operačních systémů a produktů čistě podle komunity na sociálních sítích, v komentářích a na webech fanoušků, nejspíš by na samotný vrchol posadil vše od Applu a přinejmenším ještě jednu linuxovou distribuci.

Jak už tomu ale v životě bývá, skutečnost je vždy trošku jiná – ostatně i my zde na Živě.cz dáváme alternativám Mac OS X a linuxovým distribucím mnohem více prostoru, než by odpovídalo tržnímu podílu v České republice třeba podle Rankings.cz.

Když v květnu roku 2001 Steve Jobs otvíral první značkový obchod Applu v americkém McLeanu, prohlásil, že by chtěl co nejdříve ukousnout alespoň pět procent z tržního koláče právě pro Mac OS, počítače Apple Mac a notebooky MacBook. Podařilo se a i v globálním srovnání na StatCounteru se dnes mohou operační systémy řady Mac OS X pyšnit necelými sedmi procenty. Za oceánem se pak jablečný systém dere nad 14 procent (opět podle StatCounteru).

trzni podily os.png
Globální tržní podíly operačních systémů podle StatCounteru
V podstatě se nic neděje, Windows Vista klesá, XP také, ale když to sečtete,
Windows jako celek je naprosto neohrožený – díky Widnows 7

Proč to ale není alespoň 40 procent? Steve Jobs je jeden z nejcitovanějších mužů planety, jeho bílé produkty neuniknou pozornosti snad nikoho ze čtenářů a vždy vzbudí zájem. Kapesní iPod se za oceánem stal absolutním standardem a synonymem osobního hudebního přehrávače (to mi potvrdí každý, kdo se procházel po ulicích libovolné americké metropole) a také iPhone, ačkoliv dnes soupeří s populárním Androidem, zůstává nepsaným králem chytrých dotykových telefonů. Proč tedy Apple není pánem i v segmentu „nudných“ počítačů?

Důvodů je celá hromada a dobrá polovina z nich je ryze subjektivní. Co vadí jednomu, vyhovuje druhému. Co považuje za nedostatek první, vynáší k nebesům druhý. Není to jednoduché, přesto se o to pokusím. Stejné odpovědi nedávno hledal i magazín Betanews a já se je s ostatními v redakci pokusím rozšířit o několik dalších kousků.

1. Počítače Mac jsou prostě drahé

Domácí desktop si dnes každý zkušenější čtenář sestaví za pár tisícikorun, ty složené pak leží v regálech hypermarketů jen pár desítek metrů od hromady banánů a pomerančů. Prostě si jeden vezmete. U Applu to tak snadné není, musíte totiž sáhnout do peněženky trošku hlouběji a připlatit si. Samozřejmě dostanete skutečně precizní řemeslný kousek, pokud ale přijde řada na surový a spočítatelný výkon, běžný notebook srovnatelný s třináctipalcovým MacBook Pro bude v mnoha případech i o polovinu levnější.

MacBooky a vůbec počítače od Applu mají sice výborné zpracování, ale zaplatíte za ně příliš. Ve Státech, Japonsku a v zemích západní Evropy to takový problém nebude, všude jinde ale bude mít Apple velký hendikep – relativně nižší kupní sílu obyvatelstva.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,