Serafim: Vyzkoušeli jsme laserovou klávesnici [video]

Serafim je virtuální klávesnice, kterou si můžete nechat zobrazit na jakémkoli povrchu psát. Není to nový nápad, nějaké pokusy už jsou dokonce i na trhu, ale Serafim slibuje dobrou použitelnost v praxi. Na Computexu jsem to mohl vyzkoušet.

Pere se to ve mně. Na jednu stranu jsem nadšený představou nosit na klíčích drobný přívěsek, který se bezdrátově připojí k mobilu a na podložku rozsvítí laserovou QWERTY klávesnici, na které se opravdu dá psát. Druhou stranou jsem však zklamaný, protože v praxi bohužel navzdory slibům příliš nefunguje.

766192185.JPG767720088.JPG
Vypadá to efektně, ale praxe pokulhává. Bude příští generace lepší?

Napsat byť jen několik slov bez překlepu byl problém i pro obsluhu stánku (a strůjce projektu v jedné osobě). Tzn. není to o cviku, ale prostě to nejde. Přesnost rozpoznání jednotlivých tlačítek klávesnice není dostatečně dobrá, a to jsem psal „stylem datel“, tedy z každé ruky pouze jeden prst. Představa, že se do akce pustíte všema deseti prsty, je naprosto mylná.

770775896.JPG811942673.JPG
Zobrazení klasické klávesnice... na rozdíl od hardwarové klávesnice snadno přeměníte popisky tlačítek či celé rozložení kláves

…a podobné to bylo s touchpadem jménem Odin. Pohnout kurzorem není problém, ale když už jsem měl trefit drobné tlačítko nebo odkaz, trvalo to. Jemný pohyb a milimetrové manévrování jsou problém.

809837147.JPG85738835.JPG
A zobrazit si můžete nejen klasickou klávesnici, ale třeba i hudební klávesy nebo touchpad

Tedy jedním slovem zklamání. Ale naděje žije. V červnu zamíří na Kickstarter druhá generace laserové klávesnice a Serafim (www.serafim-tech.com) slibuje, že technologii zásadně zdokonalil a použitelnost se posune na vyšší úroveň. Uvidíme. Každopádně držím palce!

Diskuze (8) Další článek: Zprávy Živě: Novinky z veletrhu Computex

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,