Šéf A.I. v Googlu: Strach ze superinteligence je nesmysl. Nejsme vůbec tak daleko, jak si možná myslíte

Viceprezident Googlu John Gainnandrea má v Mountain View na starost A.I., nebude tedy asi žádným překvapením, že se na konferenci TechCrunch Disrupt ostře ohradil proti strachu z vize, že nad umělou inteligencí brzy ztratíme moc a jakási její nadlidská podoba bude mít nepřátelské úmysly.

Podle něj je okolo současného A.I. ohromná vrstva nedorozumění a hypu podpořeného hollywoodskou produkcí, mnozí se totiž domnívají, že je stav vědy mnohem dál než ve skutečnosti. Současné nejvýkonnější neuronové sítě jsou sice perfektní v tom, co dělají a překonávají zde člověka, tato jejich schopnost je ale naprosto úzkoprofilová. Neexistuje jediná skutečně komplexní A.I., která by se vyrovnala byť jen batoleti, které si postupně začíná uvědomovat sebe samo, protože ostatně ani nikdo neví, co to sebeuvědomění vlastně je a jak na úrovni neuronů funguje.

Podobný názor sdílí šéf Facebooku Mark Zuckerberg, zatímco jinak je tomu v případě Elona Muska, který varuje před superinteligencí bez etiky a morálky.

Pravda je taková, že drtivá většina aplikované A.I. je stejně hloupá jako jakýkoliv jiný program. Stejně jako vás ve spánku nezabije ikonka Koše ve Windows 10, neudělá to ani neuronová síť rozpoznávající obrázky na Googlu nebo třeba moje meteorologická síť Boženka, která se učí rozpoznávat počasí prostým pohledem na oblohu – sic jako člověk.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Neuronové sítě jsou mocné v tom, na co jsou vycvičené, ale ani náznakem se nejedná o analogii komplexní umělé inteligence, jak si ji představuje laik. V tomto směru se jedná o stejně hloupé programy jako Solitaire.

Umělá inteligence totiž nenapodobuje inteligentní bytost jako takovou v její komplexnosti, ale pouze elementární princip funkce neuronů. A mezi programem založeným na několika málo neuronech a lidským mozkem, který jich má 50-100 miliard a funguje jako dokonalý analogový paralelní počítač, je podobný rozdíl jako mezi dřevěným počítadlem ze školky a funkčním univerzálním kvantovým superpočítačem, který jsme ovšem ještě nevynalezli.

V nejbližších letech je na místě spíše než strach ze superinteligence obava ze zneužití vysoce efektivních neuronových sítí třeba pro sledování společnosti skrze bezpečnostní kamery, real-time indexace sociálních sítí a dalších signálů.

Umělá inteligence „fotí“ neexistující města:

Diskuze (38) Další článek: Už i sluchátka budou chytrá. Bose má jedny s Google Asistentem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,