Web | BitTorrent | Pirátství

Seedr.cc a další: Stahujte z BitTorrentu rychle a bezpečně jako z webu

  • BitTorrent je kontroverzní
  • Během stahování totiž data šíříte dál
  • Problém s právem řeší třeba Seedr a další techniky

BitTorrent zůstává i po letech jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak dostat soubor skrze internet z bodu A do bodu B. Ostatně i podle analytické společnosti Sandvine stál na podzim 2015 jen v Evropě za pětinou uploadu a dostal se na 4. příčku v případě downloadu – hned za YouTube, obecný web a Facebook.

37466745
BitTorrent tvoří ve špičkách až pětinu veškerého uploadu v Evropě. Tedy alespoň podle analýzy Sandvine Global Internet Phenomena z podzimu 2015.

Přestože je ale bittorrentový protokol jednou z největších datových služeb na internetu, faktem zůstává, že je i nadále spíše doménou geeků, nerdů a filmových fanoušků. Univerzální peer-to-peer síť složená z pevných disků surfařů z celého světa se totiž prosadila především mezi milovníky warezu všeho druhu.

Protipirátští roboti v bittorrentových vodách

Pirátskému obsahu se na BitTorrentu daří mimo jiné proto, že když už na něj unikne nějaký ten čerstvý hollywoodský trhák, majitel práv nemůže tlačit na provozovatele konkrétního webového úložiště, ale na stovky a tisíce běžných domácích surfařů z celého světa, kteří mají na svém počítači kopii filmu, což je samozřejmě mnohem složitější.

Dohledání všech, kteří tímto způsobem film šíří dál, bylo dříve velmi komplikované, IT scéna je ale velmi pružná, a tak před lety majitelům práv přispěchali na pomoc noví šerifové v podobě softwarových botů, kteří neustále procházejí veřejné databáze bittorrentového systému a získávají IP adresy surfařů, kteří sdílejí filmy.

Vzhledem k tomu, že každý, kdo skrze BitTorrent něco stahuje, v danou chvíli čerstvě stažená data nabízí i dalším zájemcům, dopouští se i on a často nevědomky ilegální distribuce autorsky chráněného díla. BitTorrent je tak prostě nastavený a je to pochopitelné, tato architektura totiž slouží k tomu, aby soubory, o které je největší zájem, byly i nejlépe dostupné – čím více lidí je bude stahovat, tím více lidí je bude nabízet dál.

Diskuze (37) Další článek: Elon Musk paří Overwatch, ale má rád i staré sci-fi pecky s příběhem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,