Seagate představil nejrychlejší SSD na světě s pekelnou rychlostí 10 GB/s

Nedávno jsme psali o SSD disku s největší kapacitou, který byl představen Samsungem. Ten pojme 16 TB dat a směřuje především do serverů. Pro stejnou sféru nyní na konferenci Open Compute představil Seagate pro změnu SSD s nejrychlejším přenosem dat. Jedná se samozřejmě o NVMe, které využívá 16 linek PCIe 3.0 a rychlost sekvenčního čtení má vyšplhat až na hodnotu 10 GB/s. Seagate se zatím nepochlubil s rychlostmi zápisu či rychlostí přenosu menších bloků.

StorageReview-Seagate-10GB-Sec-Production-Ready.jpg
Schéma šestnáctilinkového úložiště Seagate, které pod chladičem ukrývá čtveřici M.2 modulů

Podle webu Anandtech by se mělo úložiště skládat ze čtveřice M.2 úložišť Nytro XM1440 rovněž z dílny Seagate. Ty jsou dostupné v maximální kapacitě 800 GB a v tomto případě by měly být spojeny do RAID 0. Teoreticky by tak mohlo být nejrychlejší úložiště dostupné v kapacitě 3,2 TB.

Kromě toho bude Seagate nabízet ještě pomalejší úložiště stejného typu, které bude využívat osm linek PCIe 3.0 a rychlost přenosu by měla být 6,7 GB/s.

StorageReview-Seagate-6_7GB-Sec-Production-Ready.jpg
Pomalejší verze s rychlostí přenosu 6,7 GB/s

Zajímavostí je také příkon úložiště, který nebude nijak malý. Každé M.2 úložiště má maximum na hodnotě 8,25 W, a pokud se k tomu přičte další elektronika jako je řadič nebo PCIe přepínač, pak se na maximu může příkon dostat ke 40 W. Oba disky by se finálního uvedení měly dočkat během letošního léta.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (2) Další článek: Microsoft přidal do IE 11 reklamu na Windows 10. V rámci bezpečnostního updatu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,