SD karta s Wi-Fi umí posílat fotky na Facebook nebo do mobilu

Nacpat do paměťové karty Wi-Fi modul není nová myšlenka, majitelé starých kapesních počítačů by mohli vyprávět. Ale jejich další rozšiřování už moc slavné není. Jsou tu pokusy nepříliš rozšířeného neoficiálního standardu Eye-fi, anebo pobídka výrobcům ustanovením oficiálního standardu Wi-Fi pro karty SD. Svou cestu nyní ukázal Transcend, který uvedl kartu SDXC třídy 10 s integrovaným Wi-Fi adaptérem, a to v kapacitách 16 a 32 GB.

Karta.jpg

„Nabízená karta může fungovat ve dvou režimech. Režim Direct Share automaticky aktivuje po zapnutí zařízení a umožňuje okamžitě zpřístupnit fotky v bezdrátové síti. Režim Internet Mode nabízí připojení k internetu prostřednictvím nejbližšího hotspotu nebo na příklad přes mobil,“ přibližuje Transcend způsob, jak se dá Wi-Fi v kartě využít. Samozřejmě se tu myslí na provoz ve fotoaparátech.

Ke kartě se dostanete přes webový prohlížeč, případně vám fotky bude automaticky posílat na e-mail nebo jinak sdílet. Nastavení provozních režimů je možné aplikovat prostřednictvím mobilní aplikace. Ta je zdarma k dispozici pro iOS a Android. Umožňuje i přímé posílání právě exponovaných snímků z foťáku do telefonu, což by možná mohlo být zajímavé pro skalní příznivce Instagramu. Za extra funkci v kartě se ale nemálo připlácí: 16GB verze vyjde na 1 390 Kč, 32GB na 1980 Kč.

Je otázkou, zda má takové řešení konektivity smysl. Slot pro SD kartu má dnes většina notebooků a nahrání fotek není až tak zdlouhavý proces. Na druhou stranu Wi-Fi karta zpravidla zůstane trvale ve foťáku, neztratí se, nezapomene se a hodit se občas může i přímé nahrání fotky z foťáku do mobilu, anebo kontinuální publikace fotek na Facebook.

Diskuze (23) Další článek: Soutěžte o Iphone 5 nebo vstup do kina

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,