Screamer Radio: Kompaktní a minimalistické rádio

Populární aplikace pro nenáročný poslech internetových rádií se dostala do finální verze 0.4.4, která slibuje zejména stabilitu a drobná vylepšení. Ale je vůbec ještě co vylepšovat?

Screamer Radio není žádným masově rozšířeným programem. Své stálé a vděčné fanoušky si ale dokázal najít, stejně jako i konkurenci, která se jeho principem výrazně inspirovala (např. TapinRadio). A o jakýže princip se jedná? Screamer Radio je především malé, jednoduché, nenáročné a rychlé. Na rozdíl od některých složitých a funkčně značně vybavených softwarových produktů obsahuje jen několik základních nezbytností pro poslech a záznam internetových rádií.

Malé okno v češtině

Zapnete-li poprvé Screamer Radio, zeptá se vás aplikace na volbu výchozího jazyka. Protože je v nabídce čeština, není tak co řešit. Jazyková lokalizace v tomto malém programu dostačuje, přestože třeba v jeho nastavení již chybí a musíte se proto vypořádat s nativní angličtinou. Veškeré ovládání hlavního okna programu představují tlačítka pro vypnutí a zapnutí poslechu, pro vypnutí a zapnutí nahrávání vysílání, jezdec pro určení hlasitosti a čudlík k úplnému ztišení zvuku.

sshot-1.png 
Neoslní ale také neurazí.

Tím dalším, s čím si budete v rámci aplikace pravidelně hrát, je seznam předvolených stanic (Screamer Radio samozřejmě umožňuje vložení adresy vlastního oblíbeného rádia). Ten je řazen do čtyř kategorií – podle země původu, podle jazyku, podle žánru a podle sítě. Ke geografickému i žánrovému rozdělení není třeba cokoli dodávat. Jazykové rozdělení nabízí poměrně omezený výběr několika stanic, na nichž se mluví některou z deseti vyvolených řečí. Síťové rozdělení zase nabízí shluk více vysílání od jednoho původce (např. BBC či Digitally Imported).

sshot-2.png 
Výběr stanic podle žánru.

Poslech a záznam

Ve své miniaturnosti nenabízí Screamer Radio příliš možností určení zvukového výstupu. Naleznete zde pouze základní volbu kvality sterea na několika příčkách a dva zvukové efekty. Ekvalizér či detailnější rozhození zvuku mezi jednotlivé reproduktory byste hledali marně. Obdobně dopadnete i při nastavování voleb pro záznam vysílání. Určit můžete pouze cílovou složku, název souboru a velice slabé možnosti enkódování (např. hodnotu bitrate).

sshot-3.png 
Přehrávání v plném proudu.

Minimální je i výčet schopností obecného nastavení aplikace. Lze určit jen chování okna (zdali bude vždy na vrchu), zobrazování ikony v systémové liště, vyskakování informačních bublin či barevný nádech okna. Screamer Radio není žádným sofistikovaným hudebním softwarem. Ani se o to nesnaží. Jeho cílem je naopak co nejjednodušší a nejrychlejší ovládání v kombinaci s omezenými funkcemi, jejichž přemíra by mohla méně zkušené uživatele zatěžovat, dobrou podporou lokalizačních jazyků a rovněž freewarovou licencí.

sshot-4.png sshot-5.png
Jednoduché nastavení aplikace.

stáhnout program Screamer Radio 0.4.4 final Licence: freeware, 2,6 MB
Autor: Steamcore
Web programu: www.screamer-radio.com


Diskuze (10) Další článek: Video: Kinect dokáže v reálném čase vytvořit působivý 3D model

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,