Schváleno: Heureka.cz se může zařadit k e-shopům skupiny Rockaway, dostala ale podmínky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže posvětil akvizici Heureky (Heureka Shopping s.r.o) společností Rockaway Capital SE. Ta se v posledních letech silně investičně angažuje na českém internetovém trhu a nyní má ve svém portfoliu řadu nemalých e-shopů. Úřad tedy posuzoval především to, zda tato skutečnost může ovlivnit konkurenceschopnost ostatních internetových obchodů v cenovém srovnávači Heureka.cz. 

Rizika, že budou v Heurece zvýhodňovány e-shopy spadající pod stejného majitele, tu samozřejmě jsou. Nejde však ale jen o spravedlivé pozicování e-shopů v cenovém srovnávači, ale také o to, že z podstaty fungování služby získávají provozovatelé cenné informace o uskutečněných objednávkách v cizích e-shopech a teoreticky i informace o zákaznících. To jsou obchodně citlivá data. 

Úřad akvizici nakonec schválil, byť rozhodování trvalo přes půl roku a posuzována byla řada dodaných námitek. Jsou však stanoveny podmínky, které musí Heureka.cz pod novým majitelem dodržovat. Přehled závazků úřad uvádí ve svém tiskovém prohlášení:

Podmínky, které musí Heureka.cz dodržovat:

  • na internetových stránkách cenového srovnávače Heureka.cz bude viditelně a transparentně trvale zveřejněna informace tom, které e‑shopy a cenové srovnávače jsou provozovány společnostmi ze skupiny Rockaway,
  • srovnávač Heureka.cz nebude požadovat od společností působících v oblasti maloobchodního prodeje spotřebního zboží přes internet jako podmínku pro využívání služby „Ověřeno zákazníky“ poskytování jiných informací, než je pouze informace o e-mailové adrese zákazníka, který učinil objednávku,
  • srovnávač Heureka.cz nebude poskytovat e-mailové adresy zákazníků, které získala v souvislosti s poskytováním služby „Ověřeno zákazníky“, jakýmkoli třetím osobám, a to včetně společností ze skupiny Rockaway,
  • srovnávač Heureka.cz nesmí sankcionovat společnosti, které odmítnou poskytovat informace nad rámec e-mailové adresy nakupujících spotřebitelů shromažďované a využívané srovnávačem Heureka.cz za účelem poskytování dalších služeb, a to například vyšší cenou za proklik v rámci služeb cenového srovnávání na cenovém srovnávači Heureka.cz, zvýšením ceny inzertního prostoru či otevřením možnosti neověřených zákazníků recenzovat příslušný e-shop na cenovém srovnávači Heureka.cz.
  • obdobně srovnávač Heureka.cz nesmí zvýhodňovat e-shopy, které mu poskytnou informace nad rámec e-mailové adresy nakupujících spotřebitelů shromažďované a využívané srovnávačem Heureka.cz za účelem poskytování dalších služeb.
  • v placené sekci „Heureka pro vás vybírá kvalitní obchody“ bude rozšířen počet  nabízených pozic tak, aby o umístění na těchto pozicích mohly soutěžit minimálně čtyři e-shopy.
  • po zvýšení počtu pozic ve službě „Heureka pro vás vybírá kvalitní obchody“ bude na první straně cenového srovnávače současně zachováno minimálně 5 pouze cenově srovnávaných pozic. 

Úřad rozhodl již 16. května, ale informaci zveřejnil až nyní. To vysvětluje načasování akce Alzy, která se včera proti Heurece postavila. Alza zjevně byla jedním ze subjektů, které fúzi u ÚOHS připomínkovali a o rozhodnutí už tedy úřad firmu informoval.

Největší český e-shop se obává, že Heureka.cz může zneužívat svého postavení a pod rouškou nezávislého srovnávače cen podporovat přidružené e-shopy. Z druhé strany se ozývají názory, že je to od Alzy víceméně jen marketingový tah a snaha poškodit Heureku, kde jí ve srovnání často cenově poráží menší konkurenční e-shopy. 

Rockaway každopádně čeká ještě na jedno důležité rozhodnutí ÚOHS, a to týkající se akvizice Mall.cz. 

Diskuze (28) Další článek: Google si pro umělou inteligenci vyvinul i vlastní procesor, chce být nejchytřejší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,