Samsung | LCD

Samsung má displej s úhlopříčkou 11,6 metrů. Nahradil jím plátno v kině

V březnu jsme poprvé četli o plánech Samsungu, který má plány nahradit v kinech tradiční projektory displeji s LED podsvícením. A právě minulý týden došlo k první instalaci tohoto displeje – má úhlopříčku přes 11,5 metru a zaujmout má především mnohem vyšším jasem, než nabízí běžné projektory. Diváci si jej mohou prohlédnout v jihokorejském Soulu.

Na šířku má displej 10,3 metru a jde tak o mnohem menší plochu, než na jakou jsme zvyklí například z Imaxu. Tam má totiž stříbrné plátno rozměry 25 × 14 metrů. Lákadlem však budou obrazové kvality, kdy displej pokrývá široký filmový gamut DCI. Využívá rozlišení 4 096 × 2 160 a má nabídnout téměř desetinásobný jas běžného projektoru. Nechybí podpora pro HDR a pro ozvučení se Samsung spojil se společností JBL.

Displej je tvořen několika bezrámečkovými panely, které jsme si u Samsungu poprvé prohlédli vloni na veletrhu CES. Tam však byla prezentována technologie OLED:

Instalace prvního kinového displeje rozhodně není jen prezentací technologických možností Samsungu. Firma to totiž myslí opravdu vážně a chce do roku 2020 těmito displeji vybavit desetinu kin ve Spojených státech, Číně, Evropě a Jihovýchodní Asii.

Diskuze (3) Další článek: Nečetli smluvní podmínky veřejné Wi-Fi. Upsali se k úklidu záchodků, parku a hlazení koček

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,