Samsung bude 8nm čipy vyrábět ještě tradiční technologií, přechod z 10 nm tak bude rychlý

Samsung kromě jiného patří mezi největší výrobce polovodičových čipů na světě a aby obstál v silné konkurenci jako je například TSMC, GlobalFoundries nebo Intel, musí rychle inovovat. V oblasti výroby čipů jde posun sice rychle, ale vše je vykoupeno obrovskými náklady a tak se postupuje velmi opatrně bez větších skoků.

Po současných 10nm tranzistorech s technologií výroby tradičním procesem LPP (FinFET) tak Samsung přejde na 8 nm, přičemž bude stále používat LPP (Low-Power Plus) pro výrobu čipů, které už produkuje nyní. Jedná se tak především o úsporné modely určené pro různá zařízení internetu věcí, mobilní zařízení (telefony, tablety, chytré hodinky) a podobně, zkrátka všude tam, kde je potřeba vyšší výkon, ale zároveň i nižší spotřeba.

Nové 8nm čipy by měly být dle Samsungu o 10 % menší a spotřeba by rovněž měla klesnout o 10 % při zachování stejného výkonu. S celým přechodem je Samsung zatím v předstihu tři měsíce a nelze se tomu divit, nejde o příliš velkou změnu.

Revoluce nastane až s příchodem technologie EUV (Extreme Ultraviolet Lithography), která je pro přechod k menším tranzistorům už nutností. S novou výrobní technologií jsou spojené nové výzvy a obrovské náklady, takže doufejme, že přechod bude plynulý. Samsung technologii výroby pomocí EUV začne používat u 7nm čipů

Váš názor Další článek: Lego připomene čtyři významné ženy NASA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,