Internet

Ruský Roskomnadzor chce po Opeře vestavěný blacklist. Uživatelé ji využívají pro prohlížení blokovaných webů

Ruská instituce Roskomnadzor má mimo jiné na starost správu národního blacklistu, na němž jsou shromážděny weby, které musí jednotliví provideři blokovat. Obejití je však možné díky připojení ze zahraničí, k čemuž je možné použít například VPN či proxy, tedy funkce, které obsahuje prohlížeč Opera.

Roskomnadzor si podle webu Yahoo Tech stěžoval na jaře především na funkci Turbo Mode. Ta funguje na jednoduchém principu, kdy jsou stránky před samotným načtením do prohlížeče zkomprimovány na webu Opery a až následně odeslány k uživateli. Primárně je účelem snížení velikosti načítaných dat, což se hodí při použití mobilního připojení či v případě přísných hotelových limitů. Vedlejším produktem je však také přesměrování komunikace do zahraničí, a tedy obejití geoblokace webů.

Ruský orgán požadoval při jednáních v průběh roku vestavění černé listiny webů přímo do prohlížeče tak, aby i s aktivní funkcí Turbo Mode neměli ruští uživatelé k blokovaným webům přístup. Vývojáři Opery takovou možnost odmítli, ačkoliv by podle nich bylo její vytvoření velmi jednoduché.

Protože jednání mezi oběma stranami byla započata někdy v průběhu jarních měsíců, zástupci ruské instituce pravděpodobně neměli ponětí o chystané VPN vestavěné přímo do Opery v podobě bezplatné služby. Ta se o obejití blokovaných webů postará ještě spolehlivěji a pro Roskomnadzor je ještě větším problémem.

Diskuze (25) Další článek: Před 76 lety v Bletchley Parku rozluštili Enigmu, teď tam vznikne škola kyberbezpečnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,