ŘSD spustilo mapu uzavírek. Je celá ve Flash Playeru. Ano, opravdu je rok 2016

Ředitelství silnic a dálnic spustilo další mapu plánovaných uzavírek a na internetu se strhl poprask, celá aplikace je totiž napsaná pro Flash Player, s jehož dlouhodobější budoucností už nepočítá naprosto nikdo a i webové prohlížeče postupně omezují jeho podporu.

933899761
Mapa uzavírek používá starý flashový geoinformační prohlížeč ArcGIS Viewer for Flex. Před dvěma lety nad ním zlomil hůl i jeho samotný výrobce – společnost Esri.

Na obranu ŘSD je třeba říci, že pro vizualizaci použili hotový a lety ověřený prohlížeč geoinformačních dat ArcGIS Viewer – konkrétně pak jeho verzi ArcGIS Viewer for Flex (Flash Player). Mimochodem, Esri dodává i ArcGIS Viewer for Silverlight, čili to vlastně mohlo dopadnout ještě hůře.

941304232 719128807
Samotná webová aplikace je robustní, nabízí hromadu vrstev a podkladových map, nicméně ArcGIS Viewer není příliš atraktivní a přehledný pro běžného automobilistu, čili mapa působí spíše dojmem ryze interní aplikace pro ŘSD a nikoliv pro občana.

Pikantní nicméně je, že flashový zobrazovač mapových dat už před lety pohřbil i jeho výrobce. Esri poslední dva roky doporučuje svým klientům, aby hodili flashový i silverlightový ArcGIS Viewer do koše a namísto něj použili nástupnickou technologii ArcGIS API for JavaScript, která díky zapojení HTML5, WebGL aj. plně nahrazuje jak Flash, tak Silverlight.

Kdyby mapa uzavírek používala aktuální technologie, mohl by se na ni podívat naprosto každý nehledě na zařízení – stačil by jakýkoliv současný webový prohlížeč.

Uzavírky na klasické webové mapě můžete sledovat třeba na webu Dopravníinfo.cz, který také provozuje ŘSD

Diskuze (62) Další článek: Google Fiber inovuje: gigabitový internet se bude šířit bezdrátově

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,