Apple | Počítače | iMac

Rozborka nového iMacu odhalila nejen vyměnitelnou paměť, ale dokonce i procesor

Nejzajímavějším počítačem, který Apple v pondělí na WWDC představil, je bezpochyby plánovaný iMac Pro. Zároveň ale došlo k vylepšení kompletní řady Macbooků a nových komponent se dočkaly také aktuální iMacy. Menší model s úhlopříčkou 21,5 palců se nyní dostal do spárů pitvačů z iFixit, kteří jej rozebrali a odhalili překvapivé vlastnosti nových modelů.

Rozborka se týkala prostředního modelu, který se u nás prodává za 40 tisíc, obsahuje procesor Intel Core i5 a grafickou kartu Radeon Pro 555. Zároveň jde o nejlevnější iMac s rozlišením 4K (4 096 × 2 304).

Tou nejpřekvapivější informací je fakt, že se Apple po pěti letech vrátil k procesoru v klasické patici a po čtyřech letech k nepájeným pamětem. Konkrétně v tomto modelu se tedy nachází běžný desktopový Intel Core i5-7400 a dva čtyřgigabajtové moduly operační paměti typu DDR4.

Ani standardní procesor a paměti však neznamenají, že by je šlo vyměnit v domácích podmínkách. iMac je třeba rozebrat skrz displej, demontáž chladiče se neobejde bez porušení záručních známek a potřeba je nejeden speciální nástroj. Rozhodně však bude možné upgradovat počítač prostřednictvím Applu nebo partnerských servisů a prodejen. Kéž bychom se této vlastnosti dočkali také u Macbooků – tam by nám stačilo umožnit upgrade disku a paměti.

Diskuze (10) Další článek: Nvidia ukázala, jak vidí a létá umělá inteligence ve speciálním dronu, který nemá k dispozici GPS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,