Rezence: Jak funguje bezdrátové nabíjení notebooků

Bezdrátové nabíjení telefonů už se hojně rozšířilo, nicméně používaný standard Qi se zatím nijak neuplatnil mezi přenosnými počítači, byť by to neměl být technický problém. A tak se utváří nový standard, kterému můžete říkat A4WP nebo Rezence. Ve stejnojmenné alianci zastřešující standardizaci a vývoj najdeme většinu výrobců elektroniky a především Intel, který vývoj táhne. Teprve uvidíme, jak souboj standardů dopadne, ale na IDF už jsme teď viděli, jak Rezence funguje.

DSCN1398.JPGDSCN1401.JPGDSCN1402.JPG 
Obyčejný stolek z IKEA vytuněný nabíječkou. Zelená deska není nutnou součástí, to je jen indikátor, který ukazuje, kde nabíječka vysílá energii

Rezence k přenosu nevyužívá magnetické indukce jako Qi, ale rezonance (oscilující magnetické pole). Aktuálně přenáší až 50 W. Systém je přitom stavěn univerzálně, aby jeden vysílač mohl současně dobíjet více zařízení s potřebným přijímačem.

Placatý vysílač je určen k montáži pod desku stolu. Na něm si pak můžete vyznačit místo, kde je nabíječka umístěna, a tam poté pokládat vše, co je potřeba nabít. Pochopitelně se montáž nejvíce nabízí pod pracovní stůl přesně tam, kam pokládáte notebook. 

DSCN1468.JPG 
Intel připomněl i svou dříve prezentovanou nabíječku ve tvaru misky. Ta pracuje na stejném principu. Stačí do ní naházet drobná zařízení s dobíjecími protějšky a začnou se nabíjet.

Na IDF nemáme k dispozici kameru, video bylo natočeno telefonem LG G3 s headsetem.

Diskuze (11) Další článek: Kulaté chytré hodinky Moto 360 kompletně rozebrané

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,